23. svibnja 2016.

Crumble od jagoda s bijelom čokoladom

Crumble od jagoda
1/2
foto: Matejka Buča
gastro postao gastro.24sata.hr
Brz, jednostavan, toplo-hladan kremasti desert od jagoda sigurno će vam osvježiti dan

Stiže još jedan u nizu recepata s jagodama koje mi malo po malo postaju jedna od omiljenih namirnica za kombiniranje. O crumbleu sam već par puta pisala i to u nekim zdravijim verzijama – no ovaj puta donosim jedan klasični, hrskavi crumble sa mekanim punjenjem od jagoda i vanilije. Uz to sam poslužila brzi, lažni mousse od bijele čokolade.

Kod mene je sve jednostavno pa si mislim – što biste se sad mučili s kuhanjem moussea (iako nije ni to neki problem) kad možete i prečacem dobiti fin dodatak ovom deseretu – samo pomiješajte topljenu čokoladu i tučeno vrhnje! Ljeti jagode zamijenite malinama ili borovnicama, u jesen šljivama, zimi jabukama - i imate super desert za svako godišnje doba! 

Crumble od jagoda | Author: Matejka Buča foto: Matejka Buča

Sastojci:

Voće:

  • 300 g jagoda
  • 50 g šećera
  • 1 mahuna vanilije
  • 15 g škrobnog brašna

 

Posip:

  • 40 g zobenih pahuljica
  • 40 g krupno sjeckanih badema
  • 40 g brašna
  • 40 g maslaca
  • 40 g šećera

 

Mousse:

  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 75-100 g bijele čokolade
Crumble od jagoda | Author: Matejka Buča foto: Matejka Buča

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 180°C i pripremite 4 vatrostalne zdjelice ili jednu veću.
  2. Jagode operite, očistite i narežite na manje komade. Pomiješajte ih sa šećerom, dodajte sjemenke iz mahune vanilije (mahunu razrežite uzdužno pa tupom stranom noža iz obje polovice sastružite sjemenke) i škrobno brašno i 'pobacajte' jagode tako da se sasvim oblože šećerom, vanilijom i brašnom.
  3. Stavite jagode u zdjelice i prelijte ih sokom koji su pustile u zdjelu. Dobro napunite zdjelice, gotovo do vrha, i utisnite ih jer će se jagode malo pokuhati i pasti u pečenju.
  4. Za posip pomiješajte sve sastojke i mrvite prstima kako biste dobili mrvičastu smjesu. Njome prekrijte jagode i pokušajte zatvoriticijelu površinu kako bi vam što manje jagoda iscurilo van u pečenju.
  5. Pecite oko 30 min, tj. dok jagode ne 'zakipe' i površina crumblea ne dobije lijepu boju. Kad jagode počnu kipjeti, vjerojatnoi će vam iscuriti van iz zdjelica - to je ok, ali nemojte da dugo kipe jer ćete ostati bez njih! Izvadite iz pećnice i ohladite na sobnu temperaturu.
  6. U međuvremenu otopite bijelu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj, a vrhnje za šlag istucite. Čokoladu ostavite da se malo ohladi pa u nju lagano, špatulom, umiješajte vrhnje. Ohladite u hladnjaku dok se mousse malo ne stisne.
  7. Poslužite crumble sa žlicom moussea. Po želji možete crumble poslužiti i topao s hladnim mousseom, ali onda će se mousse topiti, što meni osobno u ovom slučaju nije fora (jer to nije sladoled).

Matejku možete pratiti i na njezinom blogu Life Tastes like Chocolate, Facebook stranici i Youtube kanalu

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.