Feta, meki bijeli sir podrijetlom iz Grčke često je osnovni sastojak mnogih specijaliteta mediteranske kuhinje. Odličan je u salatama, ali jednako ukusan i pečen u raznim pogačama, pitama, tartovima i nabujcima. Za ukusne loptice od sira, kuhane žumanjke pomiješajte s ribanim ementalerom, fetom, parmezanom i sjeckanim peršinom, pa umiješajte čvrsti snijeg do bjelanjaka.
Od smjese napravite loptice koje uvaljajte u jaja i krušne mrvice te pržite na dobro zagrijanom ulju. Izmrvljenu fetu možete umiješati u smjesu za pljeskavice od ribanog batata i svježe sjeckane metvice, a povežite je s umućenim jajem i malo brašna. Smjesu vadite pomoću žlice i lagano poravnajte u oblik pljeskavica te pržite u ulju po nekoliko komada, dok ne dobiju zlatnožutu boju.
Kocke feta nabodite na štapiće za roštilj zajedno s kuhanim tortelinima umočenim u zeleni pesto umak. Ocijeđen i izmrvljeni feta sir umiješajte u salatu od zelenih mahuna, rotkvica, rajčica i crvenog luka. Pečene paprike začinite kaparima, maslinama, mažuranom i kockama feta sira te poslužite kao prilog mesu s roštilja. Od pečenih oguljenih paprika i fete u blenderu izmiksajte pire pa pripremite dip za bruschette, brzinske sendviče ili na štapiće narezano povrće. Možete i pomiješati svježi kravlji sir ili krem sir s fetom, sjeckanim maslinama i lukom te pripremiti slanu verziju cheesecakea s korom od prhkog tijesta