08. kolovoza 2016.

Izvucite lavandu iz ormara i napravite finu limunadu

Limunada od lavande
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Aromatična mirisa i okusa idealna je za osvježavajuće limunade

Cvjetovi lavande od davnina su se koristili u kupkama, a legenda kaže da je Kraljica Kleopatra zavela rimskog imperatora Cezara uz pomoć lavandine vodice. Do sada se najviše koristila za opuštanje i borbu protiv moljaca. No lavanda se brzo iselila iz ormara u kuhinje

Postoji oko trideset vrsta ove mediteranske ljepotice i sve su jestive. Odlično se uklapa u jela mediteranske kuhinje, a njen slatkast okus slaže se s mesnim jelima, desertima i koktelima. Ako ne znate gdje početi, lavandu možete dodati u sva jela u koja inače stavljate ružmarin. Ubacite jedan stručak lavande u teglicu meda i gotov je aromatizirani lavandin med. Limunada ili kava imat će poseban okus uz aromatizirani šećer. U blender ubacite tri žličice suhih cvjetova lavande i dodajte pola čaše nerafiniranog šećera. 

Lavanda će pustiti svoja aromatična ulja koja će se zatim upiti u šećer. Aroma je izuzetno jaka pa ne pretjerujte s količinom.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.