05. svibnja 2016.

Top 12 recepata s gljivama: Gulaši, štrudle, tjestenine...

Jelo s gljivama
gastro postao gastro.24sata.hr
Svježe ili sušene gljive slažu se dobro s povrćem, rižom, tjesteninom, ali i odlično pristaju uz meso. Dakle, kad stane kiša....

Jesen je vrijeme novih okusa i nakon ljetnog voća i povrća došlo je vrijeme za promjenu. Kukuruz, gljive, kesteni, šipak i druge jesenske namirnice vode nas u drukčije ukuse i novo godišnje doba. Kiše su sve češće u ovo vrijeme, a sve je i više berača gljiva po šumama. Međutim za svježe gljive dovoljno je prošetati se do obližnje tržnice i izabrati nešto za sebe.

Najpopularnija gljiva iz naših šuma je vrganj, tu su još i lisičarke, sunčanice, crne trube i druge. Uz te popularne jesenske plodove mogu se i kombinirati gljive poput šampinjona, bukovača i shiitake koje su tu cijelu godinu. 

Domaći pljukanci s ljetnim vrganjima | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Svježe ili sušene gljive slažu se dobro s povrćem, rižom, tjesteninom, ali i odlično pristaju uz meso. Donosimo vam izbor različitih recepata koje možete isprobati u ove prohladne jesenske dane. 

Gulaš od gljiva naše blogerice Sandre Rončević prava je jesenska delicija. Mješavina gljva, povrća i začina u kojem možete maštovito kombinirati okuse koje volite i poslužiti s palentom. Gulaš od gljiva

Chef Berislav Lacković predlaže potpuno novu kombinaciju s gljivama. Umjesto klasičnog rižota spremio je ječmenu kašu s vrganjima. Štrudlu od gljiva napravio je od bukovača i batata. Štrudla od gljiva i ječemena kaša od vrganja

Chef Branko Ognjenović napravio je odličnu kombinaciju mesa i gljiva. Svinjska vratina na raguu od gljiva, bogato jelo koje će vas ugrijati ovu jesen. Svinjska vratina pod plaštom na raguu od gljiva

Dva prijedloga za pite s gljivama, mini quichei naše blogerice Matejke Buče i pita s piletinom i gljivama. Mini quiche s gljivama i Quiche s piletinom i gljivama

Tjestenina uz gljive, kozice i začine jednostavna je za pripremu a zadovoljit će najfinije okuse. Tjestenina s kozicam i gljivama

Kesteni i gljive u jednom jelu, svakako zanimljivo za probati. Tjestenina sa šumskim gljivama

Lisičarke u divnom rižotu uz pobaveznu pancetu. Rižot s lisičarkama i listićima pancete

Varivo od gljiva može se pripremati s tri vrste gljiva, ali bit će dobro i samo s jednom vrstom. Varivo od gljiva

Nezaboravni okusi jeseni u kremastom rižotu. Rižoto od vrganja i pršuta

Uvijek svima ukusne lazanj mogu se pripemiti s vrganjima. Lazanje s vrganjima

Iskoristite jesen za nove okuse na vašem tanjuru. Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.