03. studenoga 2016.

Kako najbolje iskoristiti mentu?

Menta
gastro postao gastro.24sata.hr
Začin koji možete fino iskoristiti u slasticama i raznim jelima

Imate li mentu možete je iskoristiti za pripremu ekstrakta koji će sačuvati aromu mente tijekom cijele zime. Što više listova mente stavite u cjedilo, operite i iscijedite. Oprane listiće stavite u teglicu i zalijte s votkom. Stavite dva puta više votke nego listova mente, a važno je da svi listovi budu potopljeni u alkoholu.

Teglicu dobro zatvorite i ostavite mjesec dana na tamnom i hladnom mjestu. Po potrebi, ako ekstrakt nema dovoljno jaku aromu, neka odstoji još neko vrijeme. Ekstrakt procijedite i koristite za pripremu slastica, krema, biskvita, keksa, sladoleda ili slanih jela. Neizostavna je u pripremi marokanske janjetine, a osim mladog krumpira odlično se slaže i s drugim povrćem. 

U slasticama je možete spojiti s narančom, limunom, ananasom i dinjom, a od listova mente možete pripremiti sirup. Oko 100g listova mente odvojite od stabljike, operete i ocijedite. Kuhajte šećerni sirup od 250g šećera i pola litra vode pa još toliku količinu šećera izmiksajte u blenderu s listovima mente. Umiješajte pasiranu zelenu smjesu u šećerni sirup i kuhajte oko 20 minuta. Dodajte 5g limunske kiseline i ohladite. 

Ocijedite pomoću guste gaze, a za intenzivniju boju i miris sirupa, dodajte mu žličicu arome mentola. Sirup konzumirajte razrijeđen s vodom, aromatizirajte njime limunade i druge voćne napitke, ledeni čaj, slastice i kreme. Posebno atraktivno izgledat će cheesecake od mente, s podlogom crnih oreo keksa. U kremu kao za klasičan kolač od sira dodajte nekoliko žličica sirupa, a umiješati ga možete i u puding od vanilije.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.