gastro postao
Domaći džem od šljive upravo je postao još malo slađi.
Malo je stvari koje se mogu mjeriti s klasičnim domaćim džemom od šljive, no što ako postoji način da ga samo još malo nadogradite i pretvorite u najslađi namaz u kojem možete uživati cijele godine? Klasičnim sastojcima dodajte tek nešto kakaa u prahu i jednu pločicu tamne, gorke čokolade. Odlično će se složiti sa slatkim šljivama, a kad se okusi sjedine, uživat ćete u najukusnijem džemu koji možete zamisliti.
Potrebno vam je:
- 2,5 kg šljiva
- 9 šalica šećera
- 75 kakaa u prahu
- 75 ml limunovog soka
- 150 g tamne čokolade
Priprema:
- Pomiješajte kakao u prahu i jednu šalicu šećera.
- Ostatak šećera, očišćene šljive i limunov sok stavite u veliku posudu pa lagano kuhajte.
- Kada zavrije dodajte kakao sa šećerom i lagano miješajte dok se kuha.
- Da biste provjerili je li džem gotov, stavite žlicu džema u posudicu i ostavite dvije minute u zamrzivaču. Ako se nakon dvije minute napravi lagana opna, džem je gotov, a ukoliko se ne pojavi, kuhajte i miješajte još neko vrijeme.
- Kada je gotov, ugasite vatru i ubacite kockice tamne čokolade.
- Miješajte dok se čokolada ne otopi pa spremite u staklenke.
Uživajte!