Žute, crvene i zelene, rajčice su plodovi ljeta koje naprosto obožavamo i ne želimo da njihovo vrijeme prođe. Ubacujemo ih u salate, juhe, glavna jela, ponekad čak i deserte, ništa im nije strano i sa svime se slažu. Upravo je zato važno naučiti kako ih održati svježima i produžiti im rok trajanja što dulje vremena.
Prva stvar koju trebate znati jest da ne spremate rajčice u hladnjak. One su navikle na toplo vrijeme, sunce i svjetlost i upravo im zato iste te stvari ne smijete oduzeti. Kada ih spremite u hladnjak, one mogu izgubiti dio svog okusa i teksture. Ostavite ih u malom sanduku ili posudi u kuhinji ili špajzi tako da zeleni dio bude okrenut prema dolje i one će ostati svježe do nekoliko dana.
Ipak, rajčice koje su već same po sebi ubrane prezrele mogu se spremiti u hladnjak ili na neko tamno i hladnije mjesto zato što im dodatna toplina ne može više pomoći dok u hladnjaku mogu izdržati sljedećih tri do četiri dana prije no što zatrule.
I to je to, jednostavnije ne može, a možda baš ovi trikovi spase vaše omiljene ljetne plodove.