19. kolovoza 2016.

Od soparnika do kroketa, s blitvom se sve može

Blitva
gastro postao gastro.24sata.hr
Autohtoni specijalitet dalmatinskih Poljica, soparnik, u puno manjem obliku nego što je izvorni, možete pripremiti od ostataka blitve

Umjesto na okruglim drvenim pločama, u kominu, mini soparnike ispecite u pećnici. Od brašna, malo soli, tople vode i kapi vinskog octa umijesite kompaktno, ali mekše tijesto. Ostavite ga pokrivenog na sobnoj tempreaturi barem pola sata pa ga razdijelite na loptice jednake veličine. Svaku rastanjite na debljinu od od dva do tri milimetra, pa na pola krugova posložite nasjeckane trake blitve pomiješane sa sjeckanim lukom i maslinovim uljem. Poklopite preostalim praznim krugovima i umotajte krajeve kako biste zatvorili nadjev. 

Pospite kukuruznim brašnom i posložite soparnike na lim obložen papirom za pečenje tako da strana posipana kukuruznim brašnom bude na papiru. Stavite u zagrijanu pećnicu na 210 stupnjeva pa kad se tijesto napuhne i zarumeni preokrenite te premažite maslinovim uljem i sitno sjeckanim češnjakom.

 

Blitva | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Manju količinu blitve uvijek možete iskoristiti kao nadjev za palačinke, kanelone i lazanje. Pomiješajte je s ricotta sirom, fetom ili svježim posnim sirom. Višak cijelih listova iskoristite za složence, musake ili za nadijevanje mesnih rolada. Kod pripreme kroketa, kuhanom krumpiru dodajte kuhane listove blitve, pasirajte, dodajte svježe začinsko bilje, malo ribanog sira i nekoliko žlica kukuruznog brašna. 

Od homogene smjese oblikujte rukama krokete, uvaljajte ih u bijelo brašno i ispecite s obje strane na malo ulja. Zlevanki ili proji od kukuruznog brašna možete dodatno obogatiti okus, dodavši smjesi malo sjeckanih listova blitve.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.