Lagana salata idealna je za ljetno osvježenje, a ono što salatu čini obrokom je dodatak ulja, octa i soli kojeg u domaćinstvu najčešće dodajemo "od oka". Idealan omjer između ulja i octa je 3:1 pa tako na 3 žlice ulja valja dodati 1 žlicu octa. Pomiješamo li ulje i ocat u navedenom omjeru u posebnoj posudi i dodamo li sol i papar te sve dobro izmiješamo, dobit ćemo glatku homogenu emulziju koja se još naziva i vinaigrette ili dressing.
Preljev napravljen od rižinog octa, sezamovog ulja i soja umaka uz dodatak svježeg đumbira i meda pretvorit će bilo koju vrstu povrća u originalno azijsko jelo. Mediteranski pak okus daje dobro poznata kombinacija maslinovog ulja, octa, češnjaka i svježeg peršinovog lista.
Ovisno o dodacima preljevi mogu biti slatkih ili oštrih i kiselih nota, pikantni ili biljni. Dobar preljev za salatu ističe okus povrća, no ne dominira.
Za kremaste i često kaloričnije preljeve zadužena je majoneza koja je osnovni sastojak preljeva za popularne Cezar salatu i Tisuću otoka.
Umak za Cezar salatu
Sastojci:
- 5 režnjeva češnjaka
- 1 žlica senfa
- 1 žlica vinskog octa
- 2 žlice majoneze
- 1 dcl maslinovog ulja
- sol, papar
- limunov sok
Priprema:
- U mikseru dobro usitniti češnjak, senf, ocat i pola žličice soli. Zatim dodati majonezu i sve zajedno miješati u mikseru. U smjesu polako ulijevati maslinovo ulje i miksati. Po potrebi dodati još soli te papar i limunov sok.
- Za manje kaloričnu varijantu umaka, majoneza se može zamijeniti grčkim tipom jogurta.
Umak "tisuću otoka"
Sastojci:
- pola šalice majoneze
- 2 žlice ketchupa
- 1 žlica octa
- 2 žličice šećera
- 2 žličice nasjeckanih kiselih krastavaca
- 1 žlica luka srebrenca sitno nasjeckanog
- prstohvat soli
- papar
Priprema:
- U mikseru dobro usitniti sve sastojke i dobro ohladiti prije posluživanja.