08. srpnja 2016.

Savršeni patlidžani iz pećnice

patlidžani
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo vam dvije nove ideje za pripremu savršenih patlidžana u pećnici.

Patlidžan je daleko od dosadnog povrća. Od njega se rade odlične salate, juhe, složenci i namazi, a najbolji je pažljivo pečen u pećnici, uz tek koji dodatak.

Pri kupovini patlidžana birajte one koji nisu premekani, koji su teški i imaju čvrstu koru. Patlidžani su puni vode pa im dajte više prostora kad ih spremate. Stavite ih u posudu u jednom sloju, začinite, a prostor između njih nemojte natrpati ostatkom povrća.

Patlidžan u pećnici možete pripremati na dva načina – nasjeckan ili u većim komadima.

Kada ga pripremate u komadićima, najprije ga nasjeckajte, posolite pa ocijedite pola sata. Obrišite ga ubrusima, prelijte maslinovim uljem, pa pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Protresite tepsiju pa pecite još desetak minuta s druge strane.

Veći komadi, nalik na odreske, najbolje su pripremljeni tako da ih narežete na ploške debele oko 1,5 cm. Položite patlidžane na papir za pečenje, posolite pa ostavite da stoje oko pola sata. Osušite papirnatim ručnicima. Patlidžan začinite maslinovim uljem, crvenom paprikom i malo soja sosa. Pecite ga u pećnici 20 minuta, preokrenite pa pecite još dodatnih 10 minuta. Poslužite ih dok su još vrući.

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.