O tome koliko su svježe iscijeđeni voćni sokovi zdravi više ne treba trošiti riječi, ali pokoji savjet o tome što učiniti s vrijednim ostacima iz sokovnika - svakome je dobrodošao. Koliko god se činilo da ste iscijedili bolji dio voća u čašu, teško se oteti dojmu da činimo grijeh kad voćnu pulpu samo odbacimo u kompost.
I to je točno, jer su ostaci iz sokovnika prava riznica minerala i vitamina kojih nikad nema previše. Ostatke mrkve možete umiješati u biskvit ili tijesto za muffine za neodoljiv desert, ili ih dodati još nekom povrću te pripremiti ukusne popečke. To vrijedi i za ostatke bilo kojih povrtnih koktela u kojima ste uživali. Osim toga od pulpe povrća mogli biste imati toliko koristi da je poželite i više od soka koji ste popili.
Njima oplemenite i zagustite varivo, složenac, gulaš, umak za špagete ili dip za tortilje i čips. A od kombinacije povrća možete napraviti i ukusne povrtne štruce, nadjeve za povrće i omlete pune okusa. A ostatke celera, mrkve peršina, poriluka ili paprike možete pomiješati, pa ih raširiti i osušiti u pećnici, ili zamrznuti pa zasoliti i koristiti poput domaćeg dodatka jelima. Kruhovi s različitim dodacima sve su popularniji pa su povrtni ostaci zapravo vaš adut u rukavu za jedinstveni kruh kakvog ne priprema nitko drugi.
Svo to divno povrće bez previše sokova, ali puno okusa, pogodno je za zamijeniti meso u jelima kao što su lazanje ili musake, pa se odvažite i isprobajte. Voćni su ostaci odlični i kao dodatak jutarnjim palačinkama ili kao nadjev za savijaču, kao što je slučaj s jabukama i kruškama. Većina je voćnih ostataka idealna za oplemenjivanje voćnih salata, kojima će osim arome pridodati i malo prirodnih šećera. Ostaci pak rajčice obogatit će vam povrtni umak za tjesteninu, juhe, umake na talijanski način, ali i dipove poput guacamole. Neke su pulpe odlično prirodno sredstvo za njegu kože i kose.
Pomiješajte ostatke s nekim njegujućim uljem i pripremite prirodnu masku ili piling za njegu.
Nabujak
Svi su ludi za nabujcima, pa kreirajte svoj slatki i slani nabujali favorit tako što ćete mu primiješati sastojak iz svojeg sokovnika. Gosti i ukućani će biti oduševljeni.
Sarma
Povrtne su sarmice sve popularnije i među onima koji jedu meso tako da ćete sigurno očarati i mnoge mesojede ako ih pripremite s mješavinom povrtnih ostataka.
Čips
Ostatke začinite, raširite tanko i osušite u pećnici ili dehidratoru. Razlomite ih u pločice i poslužite kao zdrave grickalice, ili kao hrskavi dodatak sezonskim salatama.