10. svibnja 2016.

Otkrijte sve tajne domaćih njoka

Njoki
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Njoki su pravi dokaz da je domaće bolje od kupovnog. Iako se mogu napraviti samo s brašnom i jajima, najčešće se dodaju krumpiri jer njokima daju laganu i prozračnu teksturu.

Osnovni recept za njoke sastoji se od kuhanih ili pečenih krumpira, soli, jaja i brašna. Engleski kuhar oštrog jezika, Gordon Ramsay, svoje priprema od ostataka pečenih krumpira, a kada dodaje brašno uvijek ga prosije, jer kaže, tako u tijestu neće ostati grudice. U smjesu dodaje i ricottu i majčinu dušicu, kako bi im dao malo zanimljiviji okus. Nakon što ih skuha, kratko ih preprži na ugrijanom maslinovom ulju kako bi izvana bile hrskave. Gordon naglašava da je njoke važno dobro začiniti, a posebno "vole“ svježe mljeveni papar. Tijesto neka bude lagano. Što ga više mijesite, tražit će više brašna, a dodavanjem previše brašna njoki postaju teški i suhi. 

Mirisni-njoki-s-gorgonzolom | Author: Skuhatćute foto: Skuhatćute

Kako biste znali da je tekstura tijesta savršena, prerežite ga napola. Tijesto bi trebalo biti puno malih rupica. Osim začinskog bilja, ricotte ili parmezana, u domaće njoke možete dodati namirnice koje će ih obojati.

Zelene napravite od špinata ili bosiljka, ljubičaste sa ciklom, crne sa sipinim crnilom, a narančaste od batata. U osnovni recept za njoke dodajte i mrvljeni svježi sir, čili ili papriku u prahu. Iako mogu biti glavno jelo same za sebe, uz dodatak nekog umaka, najbolji su prilog uz meso ili gulaš, a volite li eksperimentirati isprobajte i slatku verziju. Dodajte im krušne mrvice, šećer i cimet. Ako ih odmah kuhate, u veliki lonac posoljene i uzavrele vode bacajte pet do šest njoka istovremeno. Što je lonac veći, to će manje vremena trebati da voda opet zavrije. Kuhajte ih dvije do tri minute, odnosno dok se njoki ne isplivaju na površinu vode.

Ako njoke zamrzavate, rasprostrite ih tako da se ne dodiruju, na pobrašnjenu podlogu i zamrznite. Kad se nakon otprilike dva sata stvrdnu, stresite s njih višak brašna i stavite u plastične vrećice. Mogu stajati do mjesec i pol dana. Smrznute njoke kuhajte u dva navrata, u dvostuko većoj količini vode. Pošto su smrznute rashladit će vodu, ako ih u loncu ima previše, a raspast će se prije nego što voda ponovno zavrije.

Za vas smo odabrali četiri recepta kako pripremiti domaće njoke:

Složenac od njoka

Njoki od ricotte u umaku sa slaninom

Zapečeni njoki sa špinatom i rajčicama

Mirisni njoki s gorgonzolom

Dobar tek!

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Barbara Petrović
    merida 18:42 03. Veljača 2015.

    Jako volim njoke i uvijek ih pravim svježe kada mi trebaju taj dan za ručak. Ja ih radim od krumpira, brašna i malo soli bez jaja i uvijek su fini, mekani i ukusni. Uz njih umak i neka fina salata ... prikaži još! i savršeni lagani ručak je spreman.