Vrijeme je idealno za šalicu vruće slatke čokolade, ali ne bilo kakve. Kavu ili čaj zamijenite šalicom vruće čokolade od koje će vam slina krenuti kada samo pomislite na nju!
Osim što je ukusna poslastica, topli napitak od čokolade će vas ugrijati na kraju napornog radnog dana. Dodate li u šalicu malo začina, poput đumbira ili čilija, to će potaknuti cirkulaciju i osjetit ćete ugodnu toplinu kako se širi čitavim tijelom. Okus vrućeg napitka obogatit će i sitno nasjeckani orašasti plodovi, kesten ili voće kao što su višnje, naranče ili maline. No, toplom napitku možete dodati i malo omiljenog likera, ruma ili konjaka.
Čokoladu je najbolje topiti na pari uz neprestano miješanje. Posuda mora biti suha jer voda može pretvoriti čokoladu u gustu žilavu smjesu. Ako se to ipak dogodi, dodajte kap biljnog ulja i dobro promiješajte.
Donosimo vam recept za najboju vruću čokoladu.
Sastojci:
- 200 g crne čokolade s najmanje 60% udjela kakaa
- 2 dl hladnog mlijeka
- 3 dl slatkog vrhnja
- žličica ektrakta vanilije
Priprema:
- Čokoladu razlomite na komadiće.
- Dodajte pola decilitra mlijeka i stavite kuhati na pari uz miješanje.
- Kad se čokolada rastopi, dodajte ostalo mlijeko, vrhnje i ekstrakt vanilije.
- Zagrijavajte dok se svi sastojci ne prožmu.
- Kod pripremanja vruće čokolade, možete se poigrati i raznim začinima kako biste dodatno obogatili okus. Možete ubaciti čili, đumbir, razne likere, cimet.... što god volite, pa čak i šlag. Kalorije? Ma baš vas briga!
Poslužite vruće!