04. siječnja 2016.

Napravite najbolju vruću čokoladu ikad!

cokolada
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Omiljeni napitak u hladnim danima za mnoge je vruća čokolada. U potpunosti se slažemo s njima!

Vrijeme je idealno za šalicu vruće slatke čokolade, ali ne bilo kakve. Kavu ili čaj zamijenite šalicom vruće čokolade od koje će vam slina krenuti kada samo pomislite na nju! 

Osim što je ukusna poslastica, topli napitak od čokolade će vas ugrijati na kraju napornog radnog dana. Dodate li u šalicu malo začina, poput đumbira ili čilija, to će potaknuti cirkulaciju i osjetit ćete ugodnu toplinu kako se širi čitavim tijelom. Okus vrućeg napitka obogatit će i sitno nasjeckani orašasti plodovi, kesten ili voće kao što su višnje, naranče ili maline. No, toplom napitku možete dodati i malo omiljenog likera, ruma ili konjaka.

Čokoladu je najbolje topiti na pari uz neprestano miješanje. Posuda mora biti suha jer voda može pretvoriti čokoladu u gustu žilavu smjesu. Ako se to ipak dogodi, dodajte kap biljnog ulja i dobro promiješajte. 

Donosimo vam recept za najboju vruću čokoladu.

Sastojci:

  • 200 g crne čokolade s najmanje 60% udjela kakaa
  • 2 dl hladnog mlijeka
  • 3 dl slatkog vrhnja
  • žličica ektrakta vanilije

Priprema:

Vruća-čokolada | Author: Thinkstock foto: Thinkstock
  1. Čokoladu razlomite na komadiće.
  2. Dodajte pola decilitra mlijeka i stavite kuhati na pari uz miješanje.
  3. Kad se čokolada rastopi, dodajte ostalo mlijeko, vrhnje i ekstrakt vanilije.
  4. Zagrijavajte dok se svi sastojci ne prožmu.
  5. Kod pripremanja vruće čokolade, možete se poigrati i raznim začinima kako biste dodatno obogatili okus. Možete ubaciti čili, đumbir, razne likere, cimet.... što god volite, pa čak i šlag. Kalorije? Ma baš vas briga!

Poslužite vruće!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.