12. svibnja 2015.

Galette s jagodama

Galette s jagodama
1/3
Tihana Topčić
gastro postao gastro.24sata.hr
Svaki deserta s jagodama izgleda divno, a da ne govorim o okusu. Već svi znaju da sam opsjednuta prhkim tijestom i pitama, odlučila sam ih prvo iskoristiti u ovim prefinim galettama, koje obožavam!

Svibanj! Mjesec žarko crvenih, slatkih, mirišljavih jagoda! Obzirom da im sezona traje jako kratko, pokušavam ih iskoristiti na što više načina, u pitama, kremama, sladoledu... Jednostavno podnose sve varijante, a svi ih vole! :) U što god ih stavite, daju onu romantičnu notu.

Svaki deserta s njima izgleda divno, a da ne govorim o okusu. Već svi znaju da sam opsjednuta prhkim tijestom i pitama, odlučila sam ih prvo iskoristiti u ovim prefinim galettama, koje obožavam! Prejednostavne su za napraviti, a prefine za poluditi! :) Uživajte u ovom romantičnom crvenom mjesecu! :)

Galette s jagodama

Sastojci:

Tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • Prstohvat soli
  • 2 žlice šećera
  • 170 g hladnog maslaca
  • 2 žlice hladne vode

Punjenje:

  • 250 g jagoda
  • 4 žlice meda
  • 1 žličica limunove korice
  • 1 žličica gustina
  • 1 jaje
  • Šećer u prahu

​Priprema:

  1. Mikserom dobro razraditi brašno, sol, šećer i hladni maslac (dok se ne dobije pjeskasta mokra smjesa). Pri kraju dodati 2 žlice hladne vode (ili kockicu leda) i dobro opet mikserom razraditi.
  2. Prebaciti na radnu plohu i rukama umijesiti tijesto, oblikovati ga u pravokutnik (oblik maslaca), umotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na min 30 min (do 2 dana).
  3. Jagode narezati na ploške, pomiješati sa medom, limunovom koricom i gustinom. Ukoliko vam nije dovoljno slatko, dodati 2 žlice šećera ili žlicu meda.
  4. Tijesto izvadite iz hladnjaka i ostavite 5 min da se malo opusti. Razvaljati tijesto na debljinu cca 4-5 cm, te izrezati krugove željenog promjera. Na sredinu posložiti jagode, krajeve ostaviti prazne kako bi ih mogli uvrnuti.
  5. Premazati jajem i posuti krajeve šećerom, kako bi dobili finu hrskavu koricu.
  6. Pecite na 190 C cca 30 min. Ostavite na rešetki da se ohlade.
  7. Na kraju po želji posuti šećerom u prahu.

 

Tihanu možete pratiti i na njezinom blogu Tiha u Zemlji Slatkiša i Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.