03. rujna 2015.

Grabi, grebi i najedi se na Food festivalu

Food festival
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
S još jednim hedonističkim festivalom Zagreb doživljava procvat po uzoru na svjetske metropole, a kako će to sve izgledati, možete provjeriti ovog vikenda kraj Zrinjevca na Zagrabi, Zagrebi, Zagreb Food Festivalu

Na spomen mariniranih rebrica s roštilja koja se lijepe za prste, mirisne janjetine s tzaziki umakom ili supersočnih pljeskavica u mekom pecivu malo tko će obuzdati zazubice. Upravo je to bila namjera organizatora dok su smišljali jelovnike u suradnji s restoranima Hole in One Gastro Pub, Time restaurant & barom i Burger barom iz Osijeka. Cilj im je ponuditi Zagrepčanima street food festival u kojem će moći uživati svim osjetilima, a hoće li im to “poći za kuhačom”, posjetitelji će se moći uvjeriti za vikend na Trgu Josipa Jurja Strossmayera u blizini Zrinjevca.

- Hrana je uvijek in. Ljudi volje istraživati kad su hrana i gastro iskustva u pitanju. Želja nam je razvijati se, uvijek ponuditi nešto novo, bolje, drukčije - objasnila je organizatorica Lana Klingor Mihić i dodala kako će, osim hrane, biti dodatnih sadržaja za djecu i odrasle.

- Imamo i Kids korner, bojanke sa znamenitostima Zagreba, a tu je i Jamnica VIP lounge te puno sadržaja koji će osim vrhunske hrane zaokupirati posjetitelje - objasnila je Klingor Mihić. Kako se najmlađi ne bi dosađivali dok odrasli istražuju okuse azijske i američke kuhinje, moći će ponešto i naučiti o Zagrebu kroz bojanke s prepoznatljivim motivima poput katedrale, Manduševca, bana Josipa Jelačića, Tomislavova trga, kule Lotrščak, šestinskoga kišobrana itd.

Šestinski kišobran jedan je od simbola ZZZ Food Festivala, a organizatori se nadaju da će poslužiti kao srećonoša i donijeti lijepo vrijeme. Prije odlaska u potragu za najukusnijim zalogajima ne treba zaboraviti zamijeniti kune za kupone, a organizatori su se pobrinuli da će se na sto kupona nalaziti nagrade koje će osigurati partneri i sponzori festivala. Oni najsretnije ruke mogu zagrebati neku od nagrada kojih će biti u izobilju - od pršuta, večera u restoranima, ekoproizvoda, vina, piva, darova koje su pripremile Jamnica i Billa te drugih slatkih iznenadjenja.

Za nagrade se treba "ogrebati"

- Pripremili smo kupone za roštilj i azijska jela, dok će se piće plaćati direktno na za to predviđenim pultovima - kaže organizatorica i dodaje da će pobornike azijske kuhinje razveseliti nekoliko vrsta sushija, ramen juha, odlični chicken green curry te bun pork sendvič. Rekli bi - za svakog pomalo, a zapravo bit će za svakog puno i po prihvatljivim cijenama. Tako će se, između ostalog, za trideset kuna na grill meniju naći BBQ Spare Ribs, janjetina, ham steak te american clasicc burger - objašnjava organizatorica

Od zelenog curryja do janjetine

Zagreb Food Festival odlična je prilika da se upoznate s egzotičnim specijalitetima azijske kuhinje i američkim delicijama koje su osvojile svijet. Tako je jedno od jela koja možete kušati zeleni curry, obožavan u Tajlandu. Ime i boju duguje zelenim chilli papričicama, kojima se dodaje kokosovo mlijeko, obilje začina, curry pasta i često riblji umak. Na festivalu će ga kombinirati s piletinom, ali u Aziji ga vole i s ribom.

Obožavatelji sushija znanje o japanskoj kuhinji mogu produbiti kušanjem ramen juhe. Izrazito zdrava i aromatična juha sadržava miso, sojin umak, morske trave, obilje mesa i tjesteninu. Kineska peciva koja se kuhaju na pari najčešće se poslužuju sa svinjetinom koja se tradicionalno peče poklopljena u pećnici na niskoj temperaturi kako bi bila što mekša, a zatim karamelizira u tavi sa začinima poput đumbira, češnjaka i luka. Tu je i “nama bliži” tzaziki - osvježavajući umak od jogurta, krastavaca i češnjaka, koji će vješti kuhari kombinirati s mirisnom janjetinom. Taj je umak osobito popularan u Grčkoj, gdje se najčešće kombinira s pečenim mesom. Nakon pikantnih zalogaja posjetitelji će moći ugasiti žeđ u “gemišt baru”, gdje će dobre kapljice Iločkih podruma biti u izobilju, a nisu zaboravili niti na pivo, omiljeno piće svih roštiljada. Za kruh i peciva će se pobrinuti Mlinar, Eko Sever donosi povrće, Kotany začine, a kako bi bilo dovoljno mesa za sve - tu su braća Pivac. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.