Špajza 04. veljače 2015.

Slavonska vina koja morate probati

Slavonska-vina-koja-morate-probati
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Gužva u šesnaestercu nastala je pri smišljanju slavonskih vina koja se bez straha mogu preporučiti.

Već u razredu do 50 kuna nije bilo lako odabrati samo tri, u onom sljedećem misija je graničila s nemogućom, a i među vinima skupljima od 100 kuna teško je bilo istaknuti samo po jedno bijelo, crveno ili slatko vino. Neka je takav izbor, ali i neka ne zamjere oni koji u tih devet vina jednostavno nisu “stali”. Slavonijo, tko te nije upoznao, ma barem upoznavao, jer tko bi sva ta vina upoznao, ne zna što je propustio.

Do 50 kuna:

Perak Chardonnay vrhunski 2013. 

Fini elegantni miris. Bogato, puno, sočno, potentno vino čiji okus dugo traje u ustima, hvalili su ocjenjivači Vinskih zvijezda lani u ovo doba Chardonnay 2012. Kutjevčanina Ivice Peraka. Vino je osvojilo tri zvjezdice, a zaslužilo je i smješka za odličan odnos kvalitete i cijene. Butelja je u Vrutku stajala 35 kuna. Jedina mana tom vinu bila je što se brzo prodalo, no dočekali smo i berbu 2013. Cijena je ostala ista, vino je i dalje fino. Donedavni glavni enolog vinarije Kutjevo i u svom podrumu radi “čuda”.

Sauvignon Daruvar 2012.

Vinitaly triput, Mundusvini dvaput, Concours mondial de Bruxelles i Vino Ljubljana iznimno su cijenjena međunarodna vinska ocjenjivanja na kojima je Sauvignon Daruvar, berbe od 2006. do 2011., proteklih sedam godina osvajao zlatne medalje. Postojanost kvalitete jamstvo je da je fino vino i berba 2012. koja je sad na tržištu, a butelja sa svim tim zlatima oko vrata stoji koju lipu manje od 50 kuna. Profinjeno polusuho vino miriše po bazgi i egzotičnom voću, a preporučuju ga uz kozji sir, školjke ili najfiniju bijelu morsku ribu.

Galić G točka 2013.

Lijepo su se u vinariji Galić poigrali s imenom ovog vina. Traženje G točke zahtijeva iskustvo i vrijeme, a i ovo vino nakon svakog gutljaja traži novi. Mješavina je to bordoških sorata cabernet sauvignon i merlot koje su se odlično snašle i u Zlatnoj dolini između Požege u Kutjeva. Vino je lagano, 12,5 posto alkohola, ali ne i “lako”. Ima lijepu rubinsku boju, kroz mirise borovnica i kupina probija se trava pa i sijeno, a suho je, s finim taninima. Odlično vino za svaki dan ili za veća društva okupljena uz neko fino crveno meso s roštilja. Butelja je oko 47 kuna.

Od 50 do 100 kuna:

Adžić Graševina Hrnjevac 2012.

Zlatne je boje etiketa, a zlatno je i vino. Obitelj Adžić iz Kutjeva s pravom je ovoj graševini dodala i naziv vinograda s kojeg je grožđe. Hrnjevac je jedan od najboljih položaja u Kutjevo, a loze Adžićevih tamo su posađene prije 40-ak godina. I s tog zrelog trsja stiže i prekrasno vino, koje miriše po zrelom voću, a okus mu je pikantan i duuugo traje u ustima. Alkohola ima 14,6 posto, i osjeti se pori svakom gutljaju, no ako se posluži uz pravo jelo, teleće pečenje, primjerice, sigurno neće zasm,etati. Butelja je koju kunu više od 80.

Sauvignon Enjingi 2009.

Tipično Enjingijevo vino. Snažno, puno, od zrelog, ako ne i prezrelog grožđa, prepušteno fermentaciji do kraja, prepoznatljiva sorta, ali nikako ne tipično vino od sauvignona. Slasno, puno, intenzivnog mirisa po medu i zrelom voću. Vino koje se nekome može ne dopasti (malo je takvih), ali nitko o njemu ne može reći da nije jako dobro ili barem posebno. Po strukturi bi ga trebalo piti na žličicu, poput lijeka, no po cijeni, hvala Bogu, može ga se točiti i u veće čaše kakve kvalitetom bez sumnje zaslužuje. Butelja stoji 57 kuna.

Feravino Frankovka Miraz 2012.

Ova je frankovka izvrstan mladenka, ako je mladoženja kotlić s čobancem. Zna se što je miraz, a zna se i da su Slavonci za miraz svojih kćeri čuvali najvrednije što imaju. Zna se i da je frankovka vodeća crvena sorta panonskog bazena, a ova iz Feričanaca prva je pokušala dohvatiti iznimno visoke standarde koje su u proizvodnji te sorte postavili Austrijanci u Burgenlandu i Mađari. Kažu u Feravinu da je u međusobnom druženju vina i hrasta svatko je svakomu dao najbolje od sebe, a isto tako i uzeo sebi što mu najviše treba. Butelja je 72 kune.

Iznad 100 kuna:

Nagual bijeli 2010. 14% 165,50 Miva

Rižota, tjestenine, gusja jetra, pernata divljač, sirevi s plemenitom plijesni jela su uz koja treba poslužiti Nagual bijeli Zdjelarević. Mješavina je to chardonnaya i sauvignona, dviju najcjenjenijih, ali toliko različitih sorata bijeloga grožđa. Chardonnay (60 posto) daje snagu i punoću, sauvignon živost i svježinu, a zajedno su veliki izazov. Ovo je, ne samo po mom mišljenju, najbolje vino Davora Zdjelarevića koji je taj brend zadržao i nakon što je napustio-prodao hotel i vinariju u Brodskom Stupniku. Butelja je oko 165 kuna.

Cuvée Jakob 2011.

Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc... Nabrajanje slavnih bordoških sorata Ilija Zdravko Jakobović prekinuo je syrahom jer taj je kvartet crnih sorata vinove loze posadio u svom vinogradu u Brodskom Stupniku. Desetljećima je trgovao bačvama i plutom, po odlasku u mirovinu posvetio se i vinu. Prve je butelje napunio 1999. Bio je to hobi. Berba 2006. bila je prva profesionalna, iz vlastitih vinograda, a odlična 2007. dala mu je i vrhunska vina. Danas 70 posto vina izvozi u Rusiju, a u Hrvatskoj su dostupna u vrhunskim restoranima i biranim vinotekama. Butelja je 110 kuna.

Zelenac Izborna berba prosušenih bobica Krauthaker 2008.

Ne pričati, ne pričati. Šutjeti i piti. Dok ga ima. Ne treba mu desert, samo vino je dovoljno za savršeni završetak obroka. Pristajat će mu komadić dobrog odležanog tvrdog sira i koji orah “pride”. Na drvenoj daščici, u čaši za desertna vina, ne previše ohlađen... I točen na kapi jer polubuteljka (0,375 litara) stoji oko 150 kuna. Zelenac kod nas ima samo Krauthaker, a više ga rade u austrijskom Gumpoldskirchenu, gdje ga zovu rotgipfler. Neki tvrde da mu je podrijetlo nepoznato, a drugi kako je to križanac traminca i crvenog veltlinca. Krauthakerov Zelenac izborne berbe bobica 2009., čija polubuteljka stoji oko 90 kuna, uz salenjake je poslužen na svečanoj večeri u povodu ulaska Hrvatske u EU.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.