Osim toga, zanima me kako bi jedan radni čovjek za svog radnog vremena uspio objasniti šefu da je on, eto, nutricionalno osvješten građanin te da mora jesti 7 puta dnevno.
"Eto ti pauza od pola sata pa si požderi sendvič, pizzu ili ćevape, a svoju osvještenost prakticiraj vikendom…“ rekao bi mu šef.
Sljedeća se preporuka odnosi na količinu unesene tekućine. I opet je preporuka liječnika, nutricionista i srodnih stručnjaka da je dnevna potrebna količina vode, ni više ni manje nego 3,5 litre. Baš me zanima tko je to izračunao i po kojoj formuli... Naravno da su te 3,5 litre obična blesavoća, jer svatko je jedinka za sebe. Kolika je stvarno potrebna količina unešene tekućine - individualna je stvar, ovisna o više faktora: spolu, težini, dobi, dnevnom naporu, i još dosta toga.
Ja osobno konzumiram jako malo tekućine, jer jednostavno ne osjećam potrebu za više. S druge strane, unašanje bespotrebnih količina tekućine može biti opasno po zdravlje, pogotovo srce, kao i smrtonosno, jer se poremete neke (da baš ne idemo u detalje) kemijske ravnoteže u tijelu. Vodu pijem rijetko, izbjegavam gazirana pića, no ono što ću vam danas opisati jednostavno me neprestano vuče k hladnjaku. Radi se o limunadi.
Pa što, limunada k'o limunada, izmiješaš sok od limuna, staviš šećer i uliješ vodu. Da, da, mo'š mislit. Jednostavno i brzo, to se slažem, ali…
Dajte si malo truda i napravite VINTAGE LIMUNADU, ajmooooooo!
Za dvije litre limunade potreban vam je jedan bio-limun, žlica šećera, voda i sirup.
- Ogulite limunovu koru i narežite je na „trakice“.
- Stavite „limun trakice“ u bokal od dvije litre i pospite ih sa žlicom šećera (no dobro, vi protivnici šećera, od jedne žlice na dvije litre stvarno vam neće podivljati inzulin)
- Pričekajte oko sat vremena, koliko je potrebno da limun sljubljen sa šećerom ispusti svoje eterično ulje iz kore
- Ulijte u bokal (po mogućnosti plastičan, jer će stakleni puknuti) dvije litre kipuće vode i ostavite da odstoji pola sata.
- Procijedite limunadu (ja ne cijedim nego s malim cjedilom hvatam „trakice limuna“, onako kako u PET trgovini hvataju zlatne ribice)
- Iscijedite limunov sok u bokal s limunadom i stavite u hladnjak Limunada je gotova! Okus neponovljiv!
Nekima (kao i meni) je doduše prekisela. Zasladiti možete s bilo čime, što vas zadovoljava. Osobno, limunadu dodatno zasladim prirodnim sirupom od bazge.
I na kraju, stavite još par listića mente da se kupaju u vašoj limunadi. Servirajte u visokim čašama s mrvljenim ledom.
Vjerujte, nema boljeg osvježavajućeg pića za nadolazeće vruće dane. A onaj divan blag okus limunova eteričnog ulja - još će vam dugo draškati nepce.
Živjeli, ljubi vas vaš Gastroterminator!