Ana-Marija Petrić i Matija Paskaš prije dva mjeseca otvorili su trgovinu začinima Harissa u samom centru Zagreba. Nakon velikog broja sakupljenih kilometara iza sebe, isprobanih jela i otkrivanja egzotičnih zemalja odlučili su otvoriti vlastiti svijet začina kojim su glavnom gradu udahnuli miris raznovrsnih zemalja. Posjetili smo ih u Masarykovoj ulici 3 gdje nas je dočekala Ana-Marija Petrić s kojom smo mirisali teglice sa začinima, pričali o jelima s kojima se sljubljuju bengalski papar i brazilska tonka sa željom da uđete u njihov magičan svijet začina.
Kako ste došli na ideju otvaranja trgovine začinima?
Matija i ja smo dosta putovali po svijetu skupljajući različita iskustva koja su nas prije godinu dana potaknula da počnemo razmišljati o otvaranju ovakve trgovine u centru Zagreba. Specijalizirana mjesta sa začinima se podrazumijevaju u svim većim gradovima. Za ljude koji cijene začine u svakodnevnoj prehrani, ovakav tip trgovine je nepresušna potreba. Otkad smo otvorili zadovoljni smo reakcijama kupaca primjećujući da se neprestano vraćaju i kušaju nove začine. Naš spice store nazvali smo po harissi koji je naš omiljeni sjevernoafrički začin. Probali smo ga u Tunisu, a radi se o mješavini čili papričice, češnjaka, korijandera, kumina, morske soli i mljevene paprike.
Koliko trenutno imate začina i što sve nudi Harissa?
Harissa nudi preko 150 vrsta začina, začinskog bilja i mješavina te preko 100 vrsta čajeva. Osim proizvoda koje uvozimo iz cijelog svijeta, u trgovini imamo i dodatnu opremu za kuhinju poput posuda za začine, specijalne posude za češnjak i luk od terakote, soljenke, mlince, ribeže i mužare te volimo ponosno istaknuti da sva oprema ima 25 godina garancije na mehanizme. Ne naručujemo velike količine kako bismo održali svježinu začinima. Prema potrebi nadopunjujemo ponudu postojećim i novim začinima.
Harissa je tek nedavno otvorena, kakve su reakcije ljudi i koji su začini najtraženiji?
Pošto smo otvorili trgovinu tek prije dva mjeseca, ne bismo izdvajali ništa posebno osim istaknuli da su za božićne praznike najbolje išli cimet, klinčić, zvjezdasti anis, muškatni oraščić i božićne mješavine za kolače. U ponudi imamo šećere s raznim okusima poput vanilije koji su u blagdansko vrijeme bili tražena roba.
Koji su najneobičniji začini koje nudite u trgovini?
Cejlonski cimet, kardamom, crni kim, sumak, limunska trava, čili vlasi, jestive latice, five spice, chimi churi, harissa, chakalaka i brojni drugi začini su samo neki od začina koje je teže nabaviti u Zagrebu. Svakako bih izdvojila brazilsku tonku koju je dosta teško pronaći u Europi dok je u Americi zabranjena jer sadržava kumarin. Kumarin je inače prirodni sastojak raznih namirnica koje gotovo svakodnevno konzumiramo, a svojedobno se pričalo o njegovom štetnom utjecaju na ljudsko zdravlje što do danas nije dokazano. Južnoamerički domoroci vjerovali su da upravo tonka liječi od depresije, dezorijentiranosti, zbunjenosti i suicidalnog ponašanja. Zanimljivo, nekada se koristila kao zamjena za vaniliju jer ima miris koji podsjeća na nju. Začin je koji se odlično slaže s ribom, školjkama, rajčicom, mlijekom, a sve je popularniji dodatak u parfemima.
Odakle sve nabavljate začine?
Kako smo proputovali razne egzotične zemlje poput Tunisa, Egipta, Libije i Meksika, neprestano smo kušali razna jela čiji bi nas začini zainteresirali. Redovito smo sa sobom "švercali" hrpu začina s kojima bismo eksperimentirali u kuhinji. Matija, koji je inače kuhar po zanimanju, i ja, obožavamo istraživati azijsku i meksičku kuhinju koje su bogate raznim začinima. Sa svakim smo putovanjem okusili različita jela i mirisi brojnih začina su nas uvukli u njihove kuhinje. Budući da svaki začin pripada određenom podneblju, trudimo se donijeti izvorne proizvode. Tako papar naručujemo iz Indije, chilli iz Meksika, tonka dolazi direktno iz Brazila, kao i crvena paprika. Uglavnom naručujemo manje količine kako začini ne bi "hlapili" u trgovini. Neprestano nadopunjujemo ponudu kako nekog začina nestaje.
Jesu li prema vašem mišljenju Hrvati skloni eksperimentiranju sa začinima u jelima?
Sudeći po dosadašnjim kupcima Harisse, čini mi se da su mlađe generacije sklonije eksmerimentiranju s egzotičnim začinima. S druge strane, velik je broj starijih ljudi koji dolaze po točno ciljane biljke pa pretpostavljam da su te začine upoznali na putovanjima. Nadam se da će ljudi prepoznati nešto drugačije mirise, upustiti se u eksperimentiranje sa začinima i riješiti se provjerene kombinacije sol-papar-vegeta.