19. listopada 2016.

Isprobajte sjemenke bundeve na pet sjajnih načina

sjemenke bundeve
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kod pripreme jela s bučom, svakako sačuvajte sjemenke pa ih iskoristite za ukusne slane i slatke grickalice.

Najprije ćete trebati očistiti bundevu na način da je odrežete na pola i izvadite sjemenke. Sljedeći korak je čišćenje sjemenki od ostataka pulpe. Ovaj će vam dio oduzeti najviše vremena jer su sjemenke skliske. Olakšajte si posao pomoću papirnatih ručnika. Sjemenke je zatim potrebno osušiti. Rasporedite ih po papiru za pečenje i ostavite ih na deset minuta. Dodajte neki od okusa, a zatim pecite na 200 stupnjeva oko 10 minuta kako bi dobili hrskave i neodoljive, a zdrave grickalice.

Najbolji odabir ponekad je upravo onaj najjednostaviji. U ovom slučaju riječ je o soli. Lagano poprskajte osušene sjemenke maslinovim ili suncokretovim uljem, pa pospite soli. Pomiješajte i prstima rasporedite po papiru za pečenje i ubacite u pećnicu.

Kajenski ili svježe mljeveni papar i crvena ili dimljena paprika u prahu idealna su kombinacija. Pomalo ljute, ali sjemenke pune okusa u potpunosti će vas osvojiti.

sjemenke bundeve | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Sjajan miks začina koji će odlično zagrijati sve hladnije jesenske dane zamirisat će kuhinjom i zazvati vaše nepce. Pomiješajte cimet, đumbir u orahu, muškatni oraščić i anis pa dobro utrljajte u sjemenke i uživajte u bogatim okusima.

Talijanske okuse dobit ćete kombinacijom ružmarina, ribanog parmezana i češnjaka u granulama. Pokapajte maslinovim uljem, dobro pomiješajte kako bi se začini uhvatili za sjemenke i pecite.

Slatku verziju sjemenki dobit ćete tako da pomiješate kakao i šećer u prahu i malo narančine korice. Dobro protresite pa pecite. Slatke čokoladne grickalice nikad nisu bile ukusnije, ali ni zdravije.

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.