Cvjetovi lavande od davnina su se koristili u kupkama, a legenda kaže da je Kraljica Kleopatra zavela rimskog imperatora Cezara uz pomoć lavandine vodice. Do sada se najviše koristila za opuštanje i borbu protiv moljaca. No lavanda se brzo iselila iz ormara u kuhinje.
Postoji oko trideset vrsta ove mediteranske ljepotice i sve su jestive. Odlično se uklapa u jela mediteranske kuhinje, a njen slatkast okus slaže se s mesnim jelima, desertima i koktelima. Ako ne znate gdje početi, lavandu možete dodati u sva jela u koja inače stavljate ružmarin. Ubacite jedan stručak lavande u teglicu meda i gotov je aromatizirani lavandin med. Limunada ili kava imat će poseban okus uz aromatizirani šećer. U blender ubacite tri žličice suhih cvjetova lavande i dodajte pola čaše nerafiniranog šećera.
Lavanda će pustiti svoja aromatična ulja koja će se zatim upiti u šećer. Aroma je izuzetno jaka pa ne pretjerujte s količinom.