Najviša temperatura koja se postiže kuhanjem u konvencionalnom loncu je temperatura vrenja vode, no u ekspres ili pretis loncu postižu se više temperature i to između 100 i 120 °C. Ekspres lonac zapravo je lonac s debelim dnom i poklopcem sa sigurnosnim ventilom te gumenom brtvom koja omogućava čvrsto zatvaranje poklopca. U ekspres loncu para ne bježi već ostaje unutra i stvara visoki tlak zbog kojeg dolazi do dvostruko ili trostruko većeg prijenosa topline na namirnicu. Zbog toga se namirnice kuhaju dvostruko brže.
Ekspres lonac najčešće se koristi za kuhanje većih komada mesa poput svinjske koljenice, za kuhanje mahunarki, žitarica poput ječma i klipova kukuruza. Unatoč tome što su se ranije znale događati nezgode s ekspres loncem, ukoliko se postupa prema uputstvima za upotrebu, rizika nema.
Najviša dozvoljena razina tekućine zajedno s namirnicom koju kuhamo u loncu je 2/3 volumena lonca, što je označeno oznakom. Također, mora se pripaziti i na minimalnu količinu vode koja ovisi o tome koliko se namirnica dugo kuha i upija li vodu tijekom kuhanja. Postupak je slijedeći, u lonac stavimo namirnicu primjerice komad mesa za juhu, ulijemo vodu pazeći da ne prelazi najvišu dopuštenu razinu, posolimo i zatvorimo te uključimo vatru. Kada zavrije, lonac će se zaključati, a po pipcu sigurnosnog ventila može se pratiti tlak u loncu.
Ukoliko je tlak previsok, pipac će to pokazati najčešće crvenom bojom, a to je ujedno znak da je temperatura vatre previsoka i da ju moramo smanjiti. Ventil ne smijemo pritiskati, već pustiti lonac da sam izbacuje paru. Najbolje je kada voda zavrije lonac prebaciti na najmanji plamen i vatru sasvim smanjiti. Uz ekspres lonac ne štedi se samo na vremenu već i na energiji. Ukoliko meso inače kuhate sat vremena, u ekspres loncu ono će biti gotovo za 30 minuta. Također, treba uzeti u obzir da od vremena kada isključite lonac hrana se nastavlja kuhati još desetak minuta.
Ukoliko želite prekinuti kuhanje nakon skidanja s vatre, tada lonac možete uroniti u hladnu vodu. Ekspres lonac ne otvaramo na silu, već moramo čekati da ventil pokaže kako je pao tlak i da ga je moguće otvoriti. Pad tlaka možemo ubrzati sami puštajući paru ukoliko naš lonac ima tu mogućnost, a otvor za paru obavezno moramo okrenuti od sebe. Kada otvorimo lonac provjerimo da li je meso kuhano.
Sasvim kuhano meso možemo izvaditi i dalje nastaviti kuhati povrće kao u klasičnom loncu kako bismo dobili juhu. Ako kuhamo primjerice buncek koji se dugo kuha, možemo mu, kada je na pola kuhan, otvoriti lonac i pridružiti grah te lonac ponovno zatvoriti.