Lagane salate
Brzopotezno rješenje što učiniti s ostacima je priprema laganih salata koje izvrsno sjedaju nakon blagdanskog pretjerivanja u hrani. Pomiješajte komadiće mesa (purica, odojak) s nekoliko vrsta salate (radičem, rukolom, matovilcem, naribanim kupusom, mrkvom i ciklom), cherry rajčicama i kukuruzom i začinite dresingom od jogurta ili kefira u koji ste dodali limunov sok, senf, sol, papar, nasjeckani češnjak i peršinov list. Provjerite i prošlogodišnji recept Ane Grgić za salatu od božićne purice.
Sendviči od purice i odojka
Pomiješajte svježi sir s par žlica grčkog jogurta i dodajte malo limunovog soka, nasjeckani peršinov list i majčinu dušicu te posolite i popaprite. Namazom namažite kruh, zatim pospite sa svježim klicama i dodajte komadiće purećeg mesa. Na meso složite kriške rajčice i začinite paprom te poklopite drugom kriškom kruha namazanom namazom. Francuskoj salati odjenite novo ruho uz dodatak curryja, zatim je namažite na krišku kruha te po njoj dodajte komadiće odojka.
![Bogati sendvič s paštetom od tune | Author: Thinkstock](/media/img/df/ce/9b54624591843af6e7b2.jpeg)
Od mlinaca i purice napravite složenac
Ako vam je nakon blagdanskog ručka uz puricu ostalo i mlinaca, sljedeći dan od preostalih namirnica na jednostavan način napravite sasvim novo jelo. Na malo ulja propirjajte luk i češnjak, zatim napravite bešamel tako da dodate brašno uz kontinuirano miješanje, lagano pustite da provrije i polako ulijevajte mlijeko. Kada umak zakipi dodajte žličicu curryja i začinite sa soli i paprom i ubacite brokulu. Kada brokula malo omekša skinite s vatre i ubacite komadiće puretine. Umjesto brokule možete dodati ostatke povrća koje ste pripremali kao prilog. Na dno vatrostalne posude posložite mlince, zatim dodajte brokulu i puretinu u bešamelu i na vrh dodajte kockice starog kruha koje ste prethodno malo zamastili otopljenim maslacem. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva dok kockice kruha ne dobiju zlatnu boju i dobili ste složenac!
Riblji popečci
Osim uvriježenog bakalara, na Badnjak se jedu i druge vrste riba. Ako se sva pripremljena riba odmah ne pojede, od ostataka se može napraviti nekoliko zgodnih zalogaja. Ribu očistimo od kostiju i natrgamo na komadiće, a zatim možemo slagati sendviče i salate. Zgodna ideja su i riblji popečci. Spremamo ih tako da ribi dodamo naribanu mrkvu, sitno nasjeckani poriluk, malo češnjaka, umiješamo jaje te po potrebi dodamo brašno i krušne mrvice. Od pripremljene smjese oblikujemo popečke i pečemo do zlatno žute boje.