26. prosinca 2015.

Kako najbolje iskoristiti ostatke božićnog ručka

riblji popecci.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Ostatke od blagdanskih objeda nemojte bacati jer od njih možete napraviti zgodne sendviče, salate, juhe, pite ili popečke.

Lagane salate
Brzopotezno rješenje što učiniti s ostacima je priprema laganih salata koje izvrsno sjedaju nakon blagdanskog pretjerivanja u hrani. Pomiješajte komadiće mesa (purica, odojak) s nekoliko vrsta salate (radičem, rukolom, matovilcem, naribanim kupusom, mrkvom i ciklom), cherry rajčicama i kukuruzom i začinite dresingom od jogurta ili kefira u koji ste dodali limunov sok, senf, sol, papar, nasjeckani češnjak i peršinov list. Provjerite i prošlogodišnji recept Ane Grgić za salatu od božićne purice.

Sendviči od purice i odojka
Pomiješajte svježi sir s par žlica grčkog jogurta i dodajte malo limunovog soka, nasjeckani peršinov list i majčinu dušicu te posolite i popaprite. Namazom namažite kruh, zatim pospite sa svježim klicama i dodajte komadiće purećeg mesa. Na meso složite kriške rajčice i začinite paprom te poklopite drugom kriškom kruha namazanom namazom. Francuskoj salati odjenite novo ruho uz dodatak curryja, zatim je namažite na krišku kruha te po njoj dodajte komadiće odojka.

Bogati sendvič s paštetom od tune | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Od mlinaca i purice napravite složenac
Ako vam je nakon blagdanskog ručka uz puricu ostalo i mlinaca, sljedeći dan od preostalih namirnica na jednostavan način napravite sasvim novo jelo. Na malo ulja propirjajte luk i češnjak, zatim napravite bešamel tako da dodate brašno uz kontinuirano miješanje, lagano pustite da provrije i polako ulijevajte mlijeko. Kada umak zakipi dodajte žličicu curryja i začinite sa soli i paprom i ubacite brokulu. Kada brokula malo omekša skinite s vatre i ubacite komadiće puretine. Umjesto brokule možete dodati ostatke povrća koje ste pripremali kao prilog. Na dno vatrostalne posude posložite mlince, zatim dodajte brokulu i puretinu u bešamelu i na vrh dodajte kockice starog kruha koje ste prethodno malo zamastili otopljenim maslacem. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva dok kockice kruha ne dobiju zlatnu boju i dobili ste složenac!

Riblji popečci
Osim uvriježenog bakalara, na Badnjak se jedu i druge vrste riba. Ako se sva pripremljena riba odmah ne pojede, od ostataka se može napraviti nekoliko zgodnih zalogaja. Ribu očistimo od kostiju i natrgamo na komadiće, a zatim možemo slagati sendviče i salate. Zgodna ideja su i riblji popečci. Spremamo ih tako da ribi dodamo naribanu mrkvu, sitno nasjeckani poriluk, malo češnjaka, umiješamo jaje te po potrebi dodamo brašno i krušne mrvice. Od pripremljene smjese oblikujemo popečke i pečemo do zlatno žute boje.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.