06. svibnja 2016.

Kako pravilno naoštriti noževe?

Kako pravilno naoštriti nož
foto: Goran Jakuš
gastro postao gastro.24sata.hr
Čak i najbolji noževi s vremenom mogu postati tupi, otežavajući i najlakše rezanje. Oštar nož nije samo bitan za što pravilnije i preciznije rezanje namirnica, već je i sigurniji za vas.

Tupa oštrica, naime, zahtijeva veću upotrebu sile čime se lakše gubi kontrola nad nožem, a time i povećava rizik od posjekotina. Mnoštvo je načina oštrenja noža, a na vama je da odaberete najučinkovitiji i učinite proces oštrenja dijelom "kulinarske higijene".

Prije nego što krenete oštriti nož svakako dobro očistite njegovu oštricu. Dobar kuhinjski nož nikad ne perite u perilici za posuđe jer će brzo izgubiti oštrinu i boju. Umjesto toga, odmah nakon upotrebe oštricu čistite suhom spužvicom za suđe ili perite pod hladnom vodom. Uvriježen način oštrenja noža podrazumijeva upotrebu brusa. Ako posjedujete brus zadatak oštrenja noža poprilično je jednostavan.

Prvo isperite brus vodom, a zatim položite jednu stranu noža pod kutem od 15 do 20 stupnjeva u odnosu na brus. Povucite oštricu noža cijelom njegovom površinom i postupak ponovite 20-ak puta sa svake strane te zatim očistite nož. Ne posjedujete li brus, uz malo improvizacije i dalje možete postići sličan učinak oštrenja. Na ravnu ploču snažnim ljepilom zalijepite brusni papir. Iako je proces znatno prljaviji nego uz "elegantan" brus, sam postupak brušenja je identičan.

Nož | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Oni iskusni nož mogu naoštriti i čvrstim i energičnim potezima jednog noža o drugi, a sličnu metodu nudi i čelik za oštrenje. Za početak držite čelik za oštrenje uspravno na ploči za rezanje. Donji dio oštrice stavite na vrh čelika pod kutem od otprilike 20 stupnjeva te povucite nož prema dolje cijelom dužinom preko čelika kako bi "obradili" čitavu oštricu noža. Postupak ponovite nekoliko puta s obje strane oštrice noža.

Možda najneobičniji način oštrenja noža koji svakako vrijedi isprobati je pomoću keramičke šalice. Okrenite šalicu naopako i nož položite standardno pod kutem od 15 do 20 stupnjeva na grubi obrub dna šalice. Oštricu noža povlačite od drške prema vrhu po nekoliko puta sa svake strane. Nakon oštrenja, isperite nož i šalicu i isprobajte rezultate rada.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.