05. lipnja 2016.

Kako pripremati jela sa sirom?

sirevi
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo vam nekoliko sirnih savjeta i trikova
  • Kada pripremate jela sa sirom, sir uvijek dodajte na kraju pripreme jela, a to posebno vrijedi za umake, rižota i juhe. Jela spremljena u tignju i pečena jela, pospite komadićima ili ribanim sirom tek desetak minuta prije nego jelo bude gotovo.
  • Ribanje sira je lakše ako je sir odgovarajuće temperature. Ne zaboravite; hladan sir uvjek ćete moći laše naribati.
sir | Author: Thinkstock foto: Thinkstock
  • Ako pripremate jelo sa sirom u pećnici, uvjek zagrijavajte sir od najmanje do srednje temperature, jer ako sir podvrgnete vrlo visokoj temeperaturi ili ako ga budete zagrijavali dulji vremenski period, on će se rastopiti i početi odvajati od jela.
  • Zapamite da su zreliji sirevi znatno aromatičniji od mlađih sireva i često zahtjevaju manje dodatnih začina.
  • Jela pripremana sa sirom u mikrovalnoj pećnici moraju biti izložena najmanjoj jedinici zračenja kako bi se spriječilo rastapanje i odvajanje sira.
  • Jednostavno povrće može biti elegantno pretvoreno u vrhunsku salatu dodavanjem mrvljenog feta sira, poluzrelog kozjeg sira ili naribanog tvrdog sira zajedno s prepečenim orasima i sušenim voćem kao što su brusnice ili trešnje. Za preljev preporučujemo maslinovo ulje i jednostavni vinski ocat, po mogućnosti aceto balsamico i vrhunska salata je začas pripremljena.
  • Juhe u koje se dodaje prepečeni kruh također se mogu obogatiti ako kruh (po mogućnosti stariji) prethodno poprskamo s nekoliko kapi maslinova ulja i na njega nasjeckamo komadiće nekog polutvrdog sira i zatim ga takvog prepečemo na roštilju ili na ploči štednjaka. Jednostavno, elegantno i iznad svega – ukusno.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.