gastro postao
                                            
                                        
                                    Donosimo vam nekoliko sirnih savjeta i trikova
                                
                                
                                    
                                
                                - Kada pripremate jela sa sirom, sir uvijek dodajte na kraju pripreme jela, a to posebno vrijedi za umake, rižota i juhe. Jela spremljena u tignju i pečena jela, pospite komadićima ili ribanim sirom tek desetak minuta prije nego jelo bude gotovo.
 - Ribanje sira je lakše ako je sir odgovarajuće temperature. Ne zaboravite; hladan sir uvjek ćete moći laše naribati.
 
- Ako pripremate jelo sa sirom u pećnici, uvjek zagrijavajte sir od najmanje do srednje temperature, jer ako sir podvrgnete vrlo visokoj temeperaturi ili ako ga budete zagrijavali dulji vremenski period, on će se rastopiti i početi odvajati od jela.
 - Zapamite da su zreliji sirevi znatno aromatičniji od mlađih sireva i često zahtjevaju manje dodatnih začina.
 - Jela pripremana sa sirom u mikrovalnoj pećnici moraju biti izložena najmanjoj jedinici zračenja kako bi se spriječilo rastapanje i odvajanje sira.
 - Jednostavno povrće može biti elegantno pretvoreno u vrhunsku salatu dodavanjem mrvljenog feta sira, poluzrelog kozjeg sira ili naribanog tvrdog sira zajedno s prepečenim orasima i sušenim voćem kao što su brusnice ili trešnje. Za preljev preporučujemo maslinovo ulje i jednostavni vinski ocat, po mogućnosti aceto balsamico i vrhunska salata je začas pripremljena.
 - Juhe u koje se dodaje prepečeni kruh također se mogu obogatiti ako kruh (po mogućnosti stariji) prethodno poprskamo s nekoliko kapi maslinova ulja i na njega nasjeckamo komadiće nekog polutvrdog sira i zatim ga takvog prepečemo na roštilju ili na ploči štednjaka. Jednostavno, elegantno i iznad svega – ukusno.