gastro postao
Transformirajte kelj u ukusnu juhu i, ako već niste - instantno ga zavolite.
Kelj, jabuke i mirisna panceta divan su spoj za ukusne rezultate. Fina gusta juha smirujuće zelene boje osvojit će vas najprije izgledom, a zatim očarati okusom. Blagi, pomalo slatkasti okusi u kombinaciji s pravim odabirom začina zbilja mogu tvoriti savršen ručak. U tanjur guste juhe ubacite šaku prženih kockica kruha i naprosto uživajte!
Potrebno vam je:
- 1 manja glavica kelja
- 5 dkg pancete ili slanine
- 8 dcl temeljca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 luk
- 1 jabuka
- 3 žlice mascarpone sira ili grčkog jogurta
- Sol, papar
Priprema:
- Listove kelja odvojite i operite.
- Nasjeckajte na veće komade.
- Nasjeckajte pancetu ili slaninu na sitno pa popržite.
- Ubacite kelj i promiješajte kako bi listovi poprimili miris pancete.Ukoliko je potrebno, dodajte još ulja.
- Kuhajte oko pet minuta dok kelj ne povene pa dodajte polovicu temeljca i kuhajte oko 10 minuta.
- Povremeno promiješajte.
- Prebacite sve zajedno u blender i blendajte dok ne dobijete kremastu juhu.
- Za to vrijeme, u istoj posudi u kojoj ste kuhali kelj, na ulju popržite nasjeckanu jabuku i luk.
- Kuhajte dok ne omekšaju i dodajte ostatak temeljca.
- Blendajte i njih pa na kraju pomiješajte s gustom juhom od kelja.
- Dobro promiješajte, začinite, dodajte žlicu mascapone sira ili vrhnja na vrh i poslužite toplo.
Dobar tek!