22. prosinca 2014.

Koja jestiva ulja upotrebljavate?

Koja jestiva ulja upotrebljavate?
foto: Zdrava Krava
gastro postao gastro.24sata.hr
Broj i ponuda jestivih ulja na policama naših trgovina iz godine u godinu je sve veći, stoga je važno znati da vrsta masnoća koja se pretežito konzumira u prehrani određuje brojne zdravstvene aspekte čovjeka.

Koja ulja koristite u prehrani i znate li kakav je njihov utjecaj na vaše zdravlje?

Danas znamo da nam za zdravlje nije važna količina masti koju unosimo, već njihova vrsta - neke masnoće su štetne, neke zdrave, a neke neutralne. Preporuke prehrambenih stručnjaka govore o važnosti masti za izgradnju i funkciju brojnih organa, posebice mozga, no s pogrešnim odabirom i prekomjernim unosom možemo i naštetiti našem tijelu. Odabir pravih vrsta masnoća uvelike može utjecati na kakvoću prehrane i zdravstveni status.

Ispunite anketu i provjerite koliko znate o jestivim uljima!

S ciljem što boljeg razumijevanja stavova populacije, što čini polazište za ciljanu edukaciju o vrstama masnoća i njihovoj zastupljenosti u prehrani, portal Zdrava Krava u prosincu organizira anketu ''Jestiva ulja - učestalost i navike korištenja u hrvatskoj online populaciji'' uz potporu Ministarstva zdravlja. Anketa je napravljena u suradnji sa suradnicom Zdrave Krave, poznatom nutricionisticom doc.dr.sc. Darijom Vranešić Bender.

Kliknite i riješite anketu!

Nekoliko zanimljivosti o jestivim uljima:

  • Palmino i laneno ulje imaju snažno antioksidativno djelovanje.
  • Laneno ulje može ublažiti žgaravicu, koja se povezuje s debljanjem.
  • Ulje repice smatra se nutritivno uravnoteženim uljem koje sadrži malu količinu zasićenih masti i povoljan odnos omega – 6 i omega – 3 masnih kiselina koji iznosi 2:1.
  • Sezamovo ulje , zbog sadržaja nezasićenih masnih kiselina , povoljno djeluje na zdravlje srca i krvnih žila.
  • Ulje pšeničnih klica bogato je vitaminom E koji štiti stanice od oksidativnog stresa te se, osim oralnim putem, često koristi i topikalno te se njime obogaćuju kozmetički proizvodi.
  • Osim povoljnog profila masnih kiselina bučino ulje krasi bogatstvo vitamina E, snažnog antioksidansa, ali i sadržaj karotenoida (osobito luteina i beta-karotena) i klorofila. Niz studija utvrdilo je i pozitivno djelovanje bučina ulja na prostatu muškaraca.
  • Najdugovječnija žena koja je doživjela 122. rođendan, Francuskinja Jeanne Louise Calment svoju snagu pripisivala je svakodnevnoj upotrebi maslinovog ulja koje je nanosila na kožu i dodavala hrani
  • Kokosovo ulje će organizam opskrbiti visokom dozom energije
  • Konopljino ulje djeluje zaštitno za srce i krvne žile, ublažava predmenstrualne tegobe i sprječava osteoporozu jer u kosti umjerava kalcij
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.