2 zrele banane, prezrele... idealne da ih se iskoristi u Banana kruhu, ili u ovom mom slučaju Banana kuglofu. :) Banane biskvitu daju takvu sočnost i mekoću, a kad mu se doda šumsko voće, dobije onaj kiselkasti "kick". Prefino!
Idealan kolač za poslužiti ga uz popodnevni čaj ili kavu, a sočan ostaje i dva, tri dana nakon, tako da je idealan i za doručak uz čašu mlijeka (ako uspije ostati toliko dugo na životu) ;).
Banana kuglof sa šumskim voćem
Sastojci:
- 2 šalice oštrog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 2 jaja
- 1 i 1/3 šalice šećera
- 2 zrele banane
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice ulja
- 280 g šumskog voća
Preljev:
- 50 g šumskog voća
- 1 žlica vode
- 1 žlica šećera
Priprema:
1. Pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol). U drugoj zdjeli jaja dobro razradimo sa šećerom, dodamo zgnječene banane, ekstrakt vanilije i ulje, sve dobro sjedinimo.
2. U mokru smjesu dodajemo u par navrata mješavinu suhih sastojaka. Lagano umiješamo šumsko voće.
3. Pečemo na 180 stupnjeva cca 45 minuta.
4. Za preljev na laganoj vatri prokuhamo šumsko voće, vodu i šećer (dok voće ne počne ispuštati svoj sok). Vruće prelijemo preko kuglofa. Dobar tek!
Tihanu možete pratiti i na njezinom blogu Tiha u zemlji slatkiša.