Često sam viđala panj tortu po starim kuharicama i svadbama. Naime, prije su se često, kod nas u Slavoniji, pekli kolači kod kuće za cijele svatove. Skupilo bi se par žena iz susjedstva, koje su, vođene jednom majstoricom, bez problema ispekle kolače za svadbu od minimalno 500 ljudi. I tada niti jedna svadba nije mogla proći bez panj torte, one čokoladne, klasične.
Panj torta je iznimno dekorativna sama po sebi. Ne zahtijeva neke posebne sposobnosti dekoriranja, ali mi je okusom bila malo dosadna. Tako je nastala ova moja bijela panj torta. Da se ne lažemo, ova torta nije light, ali je zato jako ukusna. Priprema je izuzetno lagana i možete ju jesti čim ju složite.
Tortu poslužite uz graševinu iz podruma Orahovica.
Enu zapratite na njezinom blogu Foodgasm by Ena, Facebook stranici i Instagram profilu, a u nastavku pogledajte video recept za ovu divnu blagdansku slasticu.
Za biskvit će vam trebati:
- 3 veća jaja
- 200 g šećera
- 150 g cijelih lješnjaka PP Orahovica, prženih
- 130 g brašna
- Pola žličice praška za pecivo
- Pola žličice sode bikarbone
Fil:
- 600 g bijele čokolade za kuhanje
- 400 ml vrhnja za šlag
- 50 ml vrhnja za šlag za kasnije dodavanje u hladnu kremu
- 200 g džema od jagoda
Postupak pripreme:
- Prvo vam savjetujem da napravite ganache od bijele čokolade kako bi vam se dobro ohladio. Na laganoj vatri zagrijte vrhnje za šlag do vrenja. Savjetujem vam da lagano miješate vrhnje dok se grije.
- Vrelo vrhnje za šlag prelijte preko bijele čokolade za kuhanje koju ste izlomili u kockice. Miješajte dok se u potpunosti ne otopi. Ganache pustite 10 minuta da se ohladi na sobnoj temperature, a onda ga stavite u hladnjak na 2 sata kako bi se u potpunosti ohladio.
- Za biskvit, uključite pećnicu i pustite ju da se grije na 180 stupnjeva. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Jaja i šećer mutite dok se ne udvostruče i ne postanu bijela glatka smjesa.
- Cijele lješnjake stavite u blender i usitnite.
- Lješnjake dodajte jajima i kratko miksajte.
- U posebnoj posudi, brašnu dodajte prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Promiješajte.
- Suhe sastojke dodajte jajima i lješnjacima i miksajte dok se ne sjedine.
- Smjesu ravnomjerno rasporedite po posudi za pečenje.
- Biskvit pecite 10-15 minuta. Dovoljno je da dobije svjetlo zlatnu boju.
- Smočite vodom krpu veličine biskvita. Pospite šećer po njoj kako se biskvit ne bi zalijepio.
- Pečeni biskvit pažljivo prebacite na krpu (gornja strana prema dolje), polako odlijepite papir za pečenje i lagano srolajte biskvit u roladu.
- Biskvit, tako umotan u krpu, pustite da se u potpunosti ohladi.
- Kada se biskvit ohladio, možete pripremiti kremu.
- Prvo izradite mikserom ganache od bijele čokolade.
- Dodajte 50 ml vrhnja za šlag i miksajte dok se ne sjedini.
- Pažljivo odmotajte ohlađeni biskvit. Ne brinite ako imate bilo kakve pukotine, sve će to krema zakamuflirati!
- Prvo biskvit premažite džemom od jagode.
- Zatim, na džem od jagode pažljivo namažite pola količine kreme.
- Opet, uz pomoć krpe, pažljivo zarolajte.
- Cijelu roladu premažite gore s kremom, ostavite si bar 1/3 kreme za završno ukrašavanje.
- Odrežite u koso 10 cm debljine komad rolade i smjestite ga sa strane.
- Premažite spoj ostatkom kreme i laganim pokretima špatule napravite male brazde kao na pravom panju. Možete i vilicom probati, meni je ovo bilo ljepše.
Poslužite nakon obilnog blagdanskog ručka!