Kolumne 02. studenoga 2016.

Biti ili ne biti - recept za vrhunski omlet s gljivama!

Omlet
foto: Anamarija Ledić
gastro postao gastro.24sata.hr
Svaki drugi petak u listopadu se obilježava kao svjetski dan jaja. Ukoliko niste znali, i dalje se možete priključiti i ovaj vikend pripremiti omlet .

Kada netko kaže jaje, odmah pomislim na omlet. Kremasti okus s laganom notom maslaca je nešto što se rijetko može postići uz samo dva sastojka.

Omlet | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

Uz malo ambicije, omlet se može složiti uz varijacije nadjeva, poput karameliziranog luka, pečene bundeve ili pirjanih gljiva. Međutim, običan jednostavan omlet bez puno dodataka je nešto što morate barem jednom u životu pokušati sami napraviti jer je lako moguće da će vam baš to promijeniti pogled na svijet.

Jedino pitanje ostaje, jeste li za jedan klasični omlet ili nešto novo i drugačije? 

Sastojci:

  • 5 jaja, svježih domaćih
  • Par žlica maslaca
  • Sol, papar + Šaka jablanovača (ili drugih omiljenih gljiva)

Omlet | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

Priprema:

  1. Jaja umutite pjenjačom u posudi s malo soli.
  2. U tavi rastopite žlicu maslaca pa smanjite temperaturu.
  3. Umućena jaja prebacite u tavu i vilicom ili špatulom miješajte laganim pokretima.
  4. Pazite da se dno ne zalijepi ili preprži, već da cijelo vrijeme jaja ostaju lijepo žuta i jednake boje na svim dijelovima.
  5. Nakon minutu - dvije dobit ćete sloj gotovo pečenih jaja, ali sa sjajnom teksturom i lagano vlažna.
  6. Tada ih maknite sa vatre i oblikujte u jednoličnu palačinku unutar tave.
  7. Lagano posolite na površini i možete dodati sir ili drugi nadjev. U ovom slučaju se radi o jablanovačama. Jablanovače su manje gljive koje prethodno nije potrebno rezati, ali bi bilo dobro ih lagano popržiti na maslacu pa nadjenuti omlet.
  8. Nježno rasporedite nadjev pa vratite na laganu vatru i počnite rolati svoju palačinku u omlet. Možete lagano položiti žlicu maslaca na početku rolanja, bliže sebi za lakše odvajanje od tave i veću sočnost samog omleta.
  9. Omlet možete složiti lupkanjem dlanom o dršku tave dok je tava pod kosinom, tako da se sama palačinka sama okreće od vas i slaže u suprotan dio tave, ili si pomozite špatulom da dobijete željeni oblik.
  10. Prebacite na tanjur, popaprite na vrhu i servirajte sa ½ - 1 žlice maslaca na vrh.
  11. Omlet se mora jesti odmah kada se posluži, tako da nemojte se zamarati distrakcijama već uđite u magičan svijet kremastog okusa.

Tko ne bi htio da mu dan započne s ovom divoticom? Ostanite mi fini i kreativni! :* 

Anamariju, odnosno Oh fudge, možete pratiti na straniciinstagramu te facebooku.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.