Radi se od samo nekoliko sastojaka, njegova priprema je jednostavna i zahtijeva malo vremena, a pruža odličan okus kojemu nitko ne može odoljeti. Iznutra je mekan, izvana pomalo hrskav. Amerikanci bi ga opisali kao "chewy, fudgy and cakelike" kolač.
Razlikuje se od Brownies kolača po tome što se koristi smeđi šećer umjesto kakaa. Mogu sadržavati orašaste plodove, kokos, čokoladu, karamele ili bilo koji drugi bombon poput M&M-a za dodatnu teksturu .
Recept za Blondies:
Sastojci:
• 180 g maslaca sobne temperature
• 330 g smeđeg šećera
• 2 cijela jajeta
• 1 žlica arome vanilije
• 1 žličica praška za pecivo
• Prstohvat krupne morske soli
• 210 g oštrog brašna
Po želji :
• 1 – 1.5 šalica čokoladnih mrvica, čokoladnih bombona, mliječne, tamne ili bijele čokolade, prženih lješnjaka, oraha, suhog voća, kokosa, ruma...Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180C.
- Tepsiju promjera otprilike 27*18 cm obložite masnim papirom za pečenje.
- Maslac u manjem loncu otopite na laganoj vatri.
- U posudi špatulom kratko izmiješajte omekšali maslac i smeđi šećer samo da se spoje.
- Dodajte jaja, aromu, prašak za pecivo i sol i opet kratko izmiješajte sve dok se sastojci ne spoje u glatku smjesu.
- Dodajte brašno i ako ćete dodavati čokoladu, kokos ili nešto po želji sada dodajte i još malo miješajte samo dok se sve ne spoji, ne duže. Možda će vam izgledati kao da ima previše brašna, ali jako brzo će se sve povezati pa ne brinite.
- Izlijte smjesu u tepsiju, poravnajte je špatulom i pecite 20-25 minuta dok čačkalica ne izađe van relativno suha, što znači da će na njoj biti nekoliko manjih komadića biskvita, to tako treba.
- Prohladite i režite na kvadrate.
O nastanku ovih kolačića postoje tri mita. Prvi je taj da je slavna kuharica Fannie Farmer davne 1905. godine svoje tijesto za čokoladne kekse prilagodila i odlučila ispeći u protvanu, drugi je taj da je jedan kuhar u tijesto za kekse slučajno dodao čokoladu, a treći i najpopularniji je taj da je jedna domaćica iz Mainea zaboravila u čokoladnu tortu dodati prašak za pecivo, pečenu spljoštenu tortu nije bacila već ju je takvu izrezanu na kvadrate poslužila svojim gostima. Izumitelja ovog tradicionalnog američkog deserta nikada nećemo saznati, i dok ova slastica stječe svoju sve veću popularnost diljem svijeta zbog bogatog okusa koji pruža svakom nepcu, predlažem da ga isprobate i uživate u ovom kolaču s "dušom" zbog svoje tajanstvene povijesti.