Kolumne 11. srpnja 2013.

Bobičasto voće u čaši

limunada s malinama470.jpg
1/3
gastro postao gastro.24sata.hr
Visoke ljetne temperature Lorenku su inspirirale na kreativno stvaranje novih osvježavajućih kombinacija. U potrazi za laganim, ljetnim jelima glavni su mi kriteriji bili korištenje laganih, osvježavajućih i sezonskih namirnica koje ne zahtjevaju dugo i naporno nakuhavanje.

Vodeći se tim smjernicama poslušala sam svoju ljetnu razigranost te sam savršeni spoj za osvježenje pronašla sam u neobičnim, ali nevjerojatno ukusnim kombinacijama voća. Ono što mi je prvo palo na pamet za što lakše svladavanje vrućina bila je limunada koju sam ovaj puta odlučila pripremilti na nešto drugačiji način te ju obogatiti malinama i borovnicama.

Limunada s bobičastim voćem

Sastojci:

  • 600 ml vode
  • 1-2 žlice agavinog sirupa
  • 250 ml soka od limuna
  • 1 korica limuna
  • 100 g malina
  • 100 g ribizla (može umjesto ribizla i borovnice)
  • Ledene kocke

Priprema:

  1. Pripremiti sirup  tako da zagrijete limunov sok, 300 ml voda i agavin sirup. Topli sirup ostavite sa strane da se ohladi. 
  2. Odvojeno u blenderu propasirajte maline i ribizle. Procijedite i odstranite sjemenke.
  3. Pomiješati limunov sirup i pire od voća, te ostatak vode. Servirajte s bobicama ribizla, maline i borovnice u limunadi, te kockama leda.

Mousse od borovnice, limete i kokosa

Sastojci:

  • 200 g borovnice
  • 400 ml kokosovog mlijeka
  • 100 g šećera
  • 100 ml vode
  • 100 g kokosovog brašna
  • sok od 1 veće limete
  • naribana korica limete

Priprema:

  1. Na srednjoj vatri zagrijte šećer, vodu i borovnice do vrenja. Maknite sa vatre i umiješajte kokosovo mlijeko pana nižoj temperaturi kuhajte još 15 minuta.
  2. Maknite na stranu i umiješajte polovicu korice limete i polovicu soka od limete. Sve stavite u blender i smiksajte. Kad je gotovo umiješajte ostalu polovicu korice limete, ostatak soka od limete i kokosovo brašno. 
  3. Ako ne želite teksturu koju daje kokosovo brašno, još jednom izmiksajte.
  4. Servirajte u martini ili obične staklene aperitiv čaše te stavite na hlađenje.
  5. Po želji dekorirajte s vrhnjem za šlag, par bobica borovnice i listićima mente.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.