Kolumne 01. srpnja 2018.

Brancin na gradele usred Zagreba - na ručku kod Forking Croatia

foto: Zvonimir Ferina
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako ste ikada otvorili food blog Forking Croatia, tada zasigurno znate da nije riječ o običnom gastronomskom blogu, da se Kasandra i Zvonimir, inače vizažistica i fotograf, u potpunosti unose u svaki svoj post, a iza divnih fotografija i još boljih recepata nerijetko se kriju sjajne gastronomske priče. Napokon nam se ostvarila želja i pozvali su nas na ručak. I to ne bilo kakav ručak, pripremili su nam roštilj koji je, vrlo lako moguće, zamirisao čitav Zagreb.

Priprema posta za njih nije tek kuhanje hrane, fotografiranje i zatim uživanje u ohlađenim izložbenim primjercima. Starinska kuhinja, probrani tradicionalni recepti i kvalitetne namirnice svaki njihov kulinarski izlet u novi kraj Hrvatske pretvara u poseban ritual.

Kasandra je ona koja kuha dok joj Zvonimir uskače sa savjetima i obavlja tehnički dio posla. Zvonimir i fotografira. Zapravo, Zvonimir je jedan od najboljih domaćih modnih fotografa, a čini se, bolje nego što sam sebi želi priznati leži mu i food styling te food fotografija. Zajedno su genijalan duo koji nas je prošlog pruženog vikenda odlučio uključiti u pripremu još jednog divnog blog posta.

 

 | Author: Zvonimir Ferina foto: Zvonimir Ferina

 | Author: Zvonimir Ferina foto: Zvonimir Ferina

 

Cijelu su ideju pretvorili u opušteno druženje uz roštilj te pripremili sjajnog brancina na gradele i slasne mesne delicije. Mi smo se obećali pobrinuti za lagani, limetasti desert, a Forking duo je, osim hrane, pripremio i Hugo koktele od pjenušca, soka od bazge i limete. 

Gozba je mogla početi!

Najprije je Zvonimir na roštilj bacio ribu čije se pripreme Kasandra u početku užasavala, a na kraju zadovoljno gledala kako zajedno s ostatkom gostiju ližemo prste. Zatim su na red došle pljeskavice punjene sirom, ražnjići od piletine, tikvica i slanine, pa red najrazličitijih salata, vratina, otkošteni batak i zabatak... Ma, što god ti srce poželi.

 

 | Author: Zvonimir Ferina foto: Zvonimir Ferina  | Author: Zvonimir Ferina foto: Zvonimir Ferina

 

Iako je poprilično sumnjala u sebe, Kasandrin brancin ispao je sočan, aromatičan, a kožicu smo hrskali čak i kada je na stol stiglo mirisno meso. Upravo zato, užicali smo je da s nama podijeli recept za pripremu brancina na roštilju.

Kako je čitava stvar izgledala pogledajte na blogu Forking Croatia, a želite li uživati u još tradicionalnih delicija ovog maštovitog, slasnog dua, zapratite ih na Facebook stranici i Instagram profilu.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Potrebno vam je:

  • 2 brancina
  • Maslinovo ulje
  • Češnjak
  • Ružmarin
  • Peršin

Postupak pripreme:

  1. Ribu očistite, iznutra i izvana.
  2. Natrljajte je soli i paprom, a u unutrašnjost dodajte i listiće narezanog češnjaka i dva centimetra grančice svježeg ružmarina.  Pustite da odstoji kako bi pokupio okuse.
  3. Prije pečenja ribu dobro osušite. Premažite ribu trščanskim umakom koji ste pripremili od maslinovog ulja, češnjaka i peršina, pa je stavite na vruću rešetku. Preokrenite je samo jednom tijekom pečenja, a premazati je možete grančicom ružmarina u nekoliko navrata dok se peče.
  4. Poslužite brancina uz salatu i hasselback krumpir punjen sirom i slaninom ili jednostavni krumpir premazan trščanskim umakom. 

Za kraj, hvala Kasandri i Zvonimiru na finom, masnom i slasnom druženju. Ponovilo se!

 

 | Author: Zvonimir Ferina foto: Zvonimir Ferina  | Author: Zvonimir Ferina foto: Zvonimir Ferina  | Author: Zvonimir Ferina foto: Zvonimir Ferina  | Author: Zvonimir Ferina foto: Zvonimir Ferina  | Author: Zvonimir Ferina foto: Zvonimir Ferina  | Author: Zvonimir Ferina foto: Zvonimir Ferina  | Author: Zvonimir Ferina foto: Zvonimir Ferina  | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.