Kolumne 22. rujna 2017.

Brzi grah s dimljenom kobasicom

foto: Derza Fanistori
gastro postao gastro.24sata.hr
Uskočili smo u jesen maltene preko noći i javljate mi da ste žudni brzih večera koje se mogu zgotoviti nakon povratka s posla – pa evo još jednog mog favorita kojeg obožavamo i mladunče i ja, a ako se skuha veća količina može se poslužiti i sutradan za ručak.

Grah iz konzerve, ocijeđen i ispran, je dobra i brza opcija za uključiti u ovo jelo, no – ako vam nije teško malo razmišljati unaprijed – možete koju večer dok sjedite pred telkom skuhati grah od suhog za cijeli tjedan (namočite ga prije odlaska na posao), što će vam dati mnogo jeftiniji proizvod, bez suvišne soli i konzervansa, a koji će vam vlaknima i proteinima obogatiti trpezu za cijeli niz sljedećih dana.

Ja obično namočim šareni grah preko noći i skuham ujutro u ekspres loncu (12 minuta pod pritiskom, ugasim i ostavim da se polako spusti pritisak) pa ga ohlađenog kasnije prebacim zajedno s vodom od kuhanja u posudu koja može u hladnjak. Tako (pred)pripremljen grah mogu koristiti cijeli tjedan: jednom kao punjenje za tortilje, drugi put kao dio salate od kruha, treći put kao jednostavni zapečeni grah za doručak, a također i kao ovaj brzi grah sa dimljenom kobasicom.

Potrebno (2 porcije):

  • oko 200g kuhanog graha (to je ocijeđeni grah iz jedne konzerve od 450g ili skuhan od 100 g suhog)
  • 30g dimljene kobasice (ili seitana s dimljenim okusom za vegansku varijantu)
  • pola žličice ulja
  • Pola glavice luka, usitnjeno (50g)
  • 30g mrkve
  • 50 g slatkog kukuruza iz konzerve
  • Feferon cijeli ili narezan, sa sjemenkama ili bez
  • 1 češanj češnjaka
  • Pola žlicice kumina
  • žličica vegete
  • 150 ml pasate (pasirane rajčice) ili 2 žlice koncentrata rajčice
  • sol, papar, dodatni začini po želji (npr. dimljena paprika u prahu ili pola žličice čili praha)
  • Voda

Postupak:
Prikupite sve sastojke jer je priprema ekspresna.
Prikladnu posudu stavite na srednju vatru. Ubacite usitnjenu kobasicu (ako je masnija ne treba dodatno ulje), ulje i luk i popržite 1 minutu. Dodajte sve ostale sastojke, promiješajte i prelijte vodom da dođe bar 2 prsta iznad površine ostalih sastojaka. Poklopite i čekajte da zavrije pa smanjite vatru na onu razinu koja održava stalno veselo krčkanje bez prelijevanja.

Kuhajte 20 minuta.

Poslužite!

Ovo je jelo prekrasne boje i snažnog umami okusa bez obzira da li ste se odučili za mesnu ili bezmesnu varijantu. Fantastično je prvi dan (možda uz komad kukuruznog kruha?), a i odlčna prijenosna opcija za sutrašnji ručak na poslu (samo vam treba staklenka koja se dobro zatvara i imate najbolji ručak u ekipi). Dovoljno je lagano da se može nadopuniti bogatijim desertom ili velikim pecivom po želji bez grižnje savjesti i bez potrebe da legnete i odmorite zbog prepunog trbuha.

Brzi grah sa suhim mesom_naslovna

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo!

 

Derzu Fanistori s guštom pratite na njenom blogu Porcija i pol!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.