Grah iz konzerve, ocijeđen i ispran, je dobra i brza opcija za uključiti u ovo jelo, no – ako vam nije teško malo razmišljati unaprijed – možete koju večer dok sjedite pred telkom skuhati grah od suhog za cijeli tjedan (namočite ga prije odlaska na posao), što će vam dati mnogo jeftiniji proizvod, bez suvišne soli i konzervansa, a koji će vam vlaknima i proteinima obogatiti trpezu za cijeli niz sljedećih dana.
Ja obično namočim šareni grah preko noći i skuham ujutro u ekspres loncu (12 minuta pod pritiskom, ugasim i ostavim da se polako spusti pritisak) pa ga ohlađenog kasnije prebacim zajedno s vodom od kuhanja u posudu koja može u hladnjak. Tako (pred)pripremljen grah mogu koristiti cijeli tjedan: jednom kao punjenje za tortilje, drugi put kao dio salate od kruha, treći put kao jednostavni zapečeni grah za doručak, a također i kao ovaj brzi grah sa dimljenom kobasicom.
Potrebno (2 porcije):
- oko 200g kuhanog graha (to je ocijeđeni grah iz jedne konzerve od 450g ili skuhan od 100 g suhog)
- 30g dimljene kobasice (ili seitana s dimljenim okusom za vegansku varijantu)
- pola žličice ulja
- Pola glavice luka, usitnjeno (50g)
- 30g mrkve
- 50 g slatkog kukuruza iz konzerve
- Feferon cijeli ili narezan, sa sjemenkama ili bez
- 1 češanj češnjaka
- Pola žlicice kumina
- žličica vegete
- 150 ml pasate (pasirane rajčice) ili 2 žlice koncentrata rajčice
- sol, papar, dodatni začini po želji (npr. dimljena paprika u prahu ili pola žličice čili praha)
- Voda
Postupak:
Prikupite sve sastojke jer je priprema ekspresna.
Prikladnu posudu stavite na srednju vatru. Ubacite usitnjenu kobasicu (ako je masnija ne treba dodatno ulje), ulje i luk i popržite 1 minutu. Dodajte sve ostale sastojke, promiješajte i prelijte vodom da dođe bar 2 prsta iznad površine ostalih sastojaka. Poklopite i čekajte da zavrije pa smanjite vatru na onu razinu koja održava stalno veselo krčkanje bez prelijevanja.
Kuhajte 20 minuta.
Poslužite!
Ovo je jelo prekrasne boje i snažnog umami okusa bez obzira da li ste se odučili za mesnu ili bezmesnu varijantu. Fantastično je prvi dan (možda uz komad kukuruznog kruha?), a i odlčna prijenosna opcija za sutrašnji ručak na poslu (samo vam treba staklenka koja se dobro zatvara i imate najbolji ručak u ekipi). Dovoljno je lagano da se može nadopuniti bogatijim desertom ili velikim pecivom po želji bez grižnje savjesti i bez potrebe da legnete i odmorite zbog prepunog trbuha.
Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo!
Derzu Fanistori s guštom pratite na njenom blogu Porcija i pol!