Ove krekere obožavam kad organiziramo neka druženja. Pripremiti ih možete dan, dva ranije, a peći na dan kada znaš da će te posjetiti prijatelji. Super su kao snack, odličan doručak i pašu doslovno sa svim namazima, salatama i suhomesnatim proizvodima.
Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Sastojci:
- 120 g brašna
- 100 g maslaca
- 100 g gaude
- 50 g ribanca
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1 žumanjak
- 1 žlica mljevene dimljene paprike
- 1 žlica suhog vlasca
Priprema:
- Hladni maslac narežite na kockice i dodajte ga u brašno. Rukama mrvite maslac s brašnom dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte naribanu gaudu, ribanac, vrhnje, žumanjak i začine.
- Brzo zamijesite, formirajte kuglu/disk i zamotajte u prozirnu foliju. Ostavite u hladnjaku bar pola sata (recimo ja sam ovaj put u petak navečer zamijesila i ostavila na hlađenju do nedjelje ujutro).
- Tijesto prebacite na radnu površinu i razvaljajte tanko tipa pola cm i režite u željenim oblicima.
- Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva nekih 8-10 minuta. Krekeri će biti fini i meki u sredini, a ako želite hrskavije, pecite još koju minutu duže.
Poslužite uz sirni namaz, hummus, paštete, narezano suho meso ili svježe povrće.