Kolumne 09. ožujka 2016.

Neodoljiv cheesecake s domaćim sirom i vrhnjem

cheesecake
foto: Suzana Levar
gastro postao gastro.24sata.hr
Danas vam naša blogerica Suzana levar preporuča jedan super brzi recept za najbolji ‪‎kućni cheesecake.

Cheesecake je definitivno među top 3 deserta u mojoj kući i radim ga barem jednom mjesečno. Ovo je varijacija cheesecakea s domaćim sirom i domaćim vrhnjem. Napisat ću vam također i dobru zamjenu za kupovni sir, ukoliko vam je tako lakše.

Moram vam priznati da sam oduševljena okusom jer se nimalo ne razlikuje od samog originala kojeg jedemo u brojnim slastičarnicama, a povrh svega domaće je, provjereno i fino

Jedino na što ćete morati pripaziti jest proces samog hlađenja jer je potrebno puno duže nego kod kupovnog sira i vrhnja.

cheseecake | Author: Suzana Levar foto: Suzana Levar

POTREBNI SASTOJCI ZA PODLOGU:

220g keksa

120g margarina

2 žlice šećera

SASTOJCI ZA KREMU:

3-4 jaja

vanilin šećer

4 žlice šećera

limunova korica

sok od ocijeđenog limuna po želji

400g domaćeg kravljeg sira (kao zamjena može Philadelphia kremasti sir (2x175 g))

KREMA OD VRHNJA:

360g domaćeg kiselog vrhnja (u zamjenu može kupovno vrhnje s većim postotkom mliječne masti)

4 žlice šećera

1 vanilin šećer

NAČIN PRIPREME:

  1. Pećnicu stavite grijati na 200C.
  2. Kekse jako sitno izmrvite (doslovno kao prah), dodajte šećer i margarin te sve dobro sjedinite.
  3. Smjesu stavite u kalup za torte koji ste prethodno premazali maslacem u tankom sloju ili stavite na papir za pećenje. Smjesu žlicom utisnite i poravnajte u kalup.
  4. Temperaturu smanjite na 170C i pecite 10 minuta.
  5. Bjelanjke odvojite od žumanjaka.
  6. U bjelanjke dodajte prstohvat soli kako bi vam se lijepo dali istući u čvrsti snijeg.
  7. Žumanjcima dodajte šećer, vanilin šećer, koricu od limuna i malo soka od limuna. Sve dobro izradite mikserom te na kraju dodajte sir i još dobro sve povežite miksanjem.
  8. Na kraju smijesi dodajte snijeg od bjelanjaka i promiješajte lagano špatulicom.
  9. Kremu prelijte preko keksiju te pecite dvadesetak minuta na 170C. Krema je pečena kada vam se na torti počne praviti tanki-zlatno smeđi premaz.
  10. Za kremu od vrhnja pomiješajte vrhnje sa šećerom i vanilin šećerom te prelijte preko vruće kreme od sira.
  11. Tortu vratite natrag u ugašenu pećnicu te ju ostavite nekih 10 minuta da se krema od vrhnja počne stiskati.
  12. Tortu ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi pa ju tek onda stavite u hladnjak.

Ukrasite po želji.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.