Kolumne 27. travnja 2015.

Choco-oranž šnite s lješnjacima

Choco-oranž šnite s lješnjacima
1/5
foto: Tihana Topčić
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša blogerica Tihana zaželjela se savršene kombinacije koju je obogatila ukusnom kremom.

Kombinacija čokolade i naranče! Nepogrešivo! ... a još s dodatkom prženih lješnjaka, bomba! Ne brinite! :) Samo na prvu izgleda komplicirano, ali zapravo je stvarno jednostavan kolač.

Ovoga puta sam se zaželjela malo kreme, a htjela sam da bude relativno brzo gotovo pa sam se sjetila ovih šnita, koje neki zovu i Bidermajer šnite. Međutim ja u svoje stavim i malo naranče jer volim tu citrusnu notu koju naranča da kolaču. Možda izgledaju teške, ali uistinu su lagane i spužvaste, tope se u ustima... :)

Biskvit:

  • 5 jaja
  • 25 dag šećera
  • 20 dag oštrog brašna
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 5 dl vruće vode
  • 1/2 praška za pecivo

Čokoladni mousse:

  • 350 ml slatkog vrhnja
  • 50 g tamne čokolade
  • 130 g čokolade za kuhanje
  • 3 žumanjka
  • Korica i sok 1 naranče

Bijela krema:

  • 350 ml slatkog vrhnja

Glazura:

  • 50 ml slatkog vrhnja
  • 50 g tamne čokolade
  • 2 žličice meda

Priprema:

1. Biskvit: Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. U žumanjke umutiti šećer, dok se ne dobije pjenasta smjesa. Postepeno dodavati vodu i brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom. Na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka. Izliti u prethodno namašćeni i pobrašnjeni kalup, te staviti u pećnicu na 180 cca 30 minuta.

2. Čokoladni mousse: Na vatru staviti 100 ml slatkog vrhnja, te ostaviti da zavrije. Maknuti s vatre i dodati čokoladu, miješati dok se čokolada skroz ne otopi. Ostaviti da se ohladi. Žumanjke pjenjačom dobro umutiti, te skuhati na pari, cca 5 minuta. Kad su jaja gotova, postepeno ih umutiti u čokoladu. Ostatak slatkog vrhnja izmiksati i žlicu po žlicu dodavati u čokoladu, ručno miješajući dok se ne dobije jednolična smjesa. Na kraju dodati koricu i sok naranče.

4. Bijela krema (šlag): Slatko vrhnje dobro mikserom izraditi dok se ne dobije čvrsta smjesa.

5. Glazura: Slatko vrhnje i med zajedno ukuhati, maknuti s vatre te preliti preko čokolade. Miješati dok se čokolada ne otopi.

6. Slaganje: Biskvit razrezati na 3 jednaka dijela. Na dno staviti biskvit, preko njega namazati 1/2 čokoladnog moussea, staviti biskvit, premazati 1/2 bijele kreme od slatkog vrhnja, staviti treći dio biskvita te na njega prvo ostatak čokoladnog moussea te ostatak slatkog vrhnja. Na kraju preliti čokoladnom glazurom i posuti prženim lješnjacima.

 

Tihanu možete pratiti i na njezinom blogu Tiha u Zemlji Slatkiša i Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.