Cimet je jedan od neizostavnih začina zimskih dana i neodoljivo nas podsjeća na blagdanske dane provedene u krugu obitelji. Naše su ga bake dodavale u slasne pite s jabukama, no mlađi naraštaji pronašli su mjesto ovom toplom začinu u nešto drugačijem receptu. Čari blagdana su i stvaranje novih tradicija, a upravo takvu jednu napravila je Marie Wasler s istoimenog bloga. Skandinavsku slasticu cimet rolice napravila je na svoj način i spojila je s omiljenom, tradicionalno dobrom Franck Jubilarna kavom. Kremasti preljev uz dodatak kave postao je još topliji, baš kao što nas šalica Franck Jubilarna kave grije u vrijeme zimskih dana.
Sastojci:
Za tijesto:
- 1 vrećica kvasca (7 g)
- 180 ml sojinog mlijeka
- 50 g šećera
- 2 srednje banane (cca 225 g)
- 55 g rastopljenog veganskog maslaca
- Prstohvat soli
- 545 g brašna
Za punjenje:
- Mekani veganski maslac (sobne temperature)
- 40 g smeđeg šećera
- 2 žličice cimeta
- 1 banana
Za glazuru:
- 165 g veganskog kremastog sira
- 75 mekanog veganskog maslaca
- 275 g šećera u prahu
- 75 g Franck Jubilarna kave
- 1 žličica arome vanilije
- Prstohvat soli
Postupak:
- Prvo aktiviraj kvasac tako da u mlako mlijeko staviš šećer i kvasac da se zapjeni. To traje otprilike 10 minuta.
- U međuvremenu zgnječi banane.
- Dodaj sve sastojke za tijesto u mikser s funkcijom miješanja tijesta i miješaj dok ne bude skroz glatko i mekano, otprilike 5 minuta.
- Tijesto stavi u zdjelicu, pokrij ga krpom pa ga stavi na toplo mjesto i pusti da se diže sat vremena (ili dok se volumen ne udvostruči).
- Dignuto tijesto razvaljaj u pravokutni oblik.
- Po tijestu prvo namaži mekani maslac.
- Zatim pomiješaj šećer i cimet pa tu smjesu rasporedi po tijestu.
- Tijesto zarolaj u štrucu i nožem ili rezačem za tijesto reži rolice koje slažeš u namašćenu posudu za pečenje.
- Kada sve posložiš, posudu pokrij krpom i pusti da se rolice još jednom dižu dok se pećnica ne zagrije na 180 stupnjeva Celzijevih.
- Rolice peci 25 - 30 minuta pa pusti da se ohlade.
- U međuvremenu napravi glazuru. Ručnim mikserom (ili žustrim kružnim pokretima pjenjače) dobro istuci biljni kremasti sir. Zatim dodaj sve ostale sastojke i umijesi.
- Glazuru lijepo rasporedi po ohlađenim rolicama i posluži ih uz šalicu Franck Jubilarna kave.
Blagdanske recepte naši blogeri rade u suradnji s Franck Jubilarna kavom. Mirisna kava odličan je napitak za buđenje, ali i dodatak božićnim kolačima. Šalicu Franck Jubilarna kave volimo spojiti s finim kolačima, a tradicionalno dobra "Ciglica" je i odličan poklon kojim ćemo razveseliti bližnje.