Kolumne 23. prosinca 2021.

Cimet rolice s kremom od kave ugrijat će te u trenu

; Marie Wasles s istoimenog bloga pripremila je cimet rolice s kremastom glazurom od Franck Jubilarna kave foto: Marko Prpić/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Marie Wasles s istoimenog bloga pripremila je cimet rolice s kremastom glazurom od Franck Jubilarna kave

Cimet je jedan od neizostavnih začina zimskih dana i neodoljivo nas podsjeća na blagdanske dane provedene u krugu obitelji. Naše su ga bake dodavale u slasne pite s jabukama, no mlađi naraštaji pronašli su mjesto ovom toplom začinu u nešto drugačijem receptu. Čari blagdana su i stvaranje novih tradicija, a upravo takvu jednu napravila je Marie Wasler s istoimenog bloga. Skandinavsku slasticu cimet rolice napravila je na svoj način i spojila je s omiljenom, tradicionalno dobrom Franck Jubilarna kavom. Kremasti preljev uz dodatak kave postao je još topliji, baš kao što nas šalica Franck Jubilarna kave grije u vrijeme zimskih dana. 

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL Cimet rolica i šalica Franck Jubilarna kave odmah će ti popraviti raspoloženje; foto: foto: Marko Prpić/PIXSELL

Sastojci:

Za tijesto: 

  • 1 vrećica kvasca (7 g)
  • 180 ml sojinog mlijeka
  • 50 g šećera
  • 2 srednje banane (cca 225 g)
  • 55 g rastopljenog veganskog maslaca
  • Prstohvat soli
  • 545 g brašna

Za punjenje: 

  • Mekani veganski maslac (sobne temperature)
  • 40 g smeđeg šećera
  • 2 žličice cimeta
  • 1 banana

Za glazuru:

  • 165 g veganskog kremastog sira
  • 75 mekanog veganskog maslaca
  • 275 g šećera u prahu
  • 75 g Franck Jubilarna kave
  • 1 žličica arome vanilije
  • Prstohvat soli

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL Od dizanog tijesta napravi rolice i prelij ih slasnom glazurom s Franck Jubilarna kavom; foto: foto: Marko Prpić/PIXSELL

Postupak:

  1. Prvo aktiviraj kvasac tako da u mlako mlijeko staviš šećer i kvasac da se zapjeni. To traje otprilike 10 minuta. 
  2. U međuvremenu zgnječi banane.
  3. Dodaj sve sastojke za tijesto u mikser s funkcijom miješanja tijesta i miješaj dok ne bude skroz glatko i mekano, otprilike 5 minuta. 
  4. Tijesto stavi u zdjelicu, pokrij ga krpom pa ga stavi na toplo mjesto i pusti da se diže sat vremena (ili dok se volumen ne udvostruči). 
  5. Dignuto tijesto razvaljaj u pravokutni oblik.
  6. Po tijestu prvo namaži mekani maslac.
  7. Zatim pomiješaj šećer i cimet pa tu smjesu rasporedi po tijestu.
  8. Tijesto zarolaj u štrucu i nožem ili rezačem za tijesto reži rolice koje slažeš u namašćenu posudu za pečenje.
  9. Kada sve posložiš, posudu pokrij krpom i pusti da se rolice još jednom dižu dok se pećnica ne zagrije na 180 stupnjeva Celzijevih.
  10. Rolice peci 25 - 30 minuta pa pusti da se ohlade. 
  11. U međuvremenu napravi glazuru. Ručnim mikserom (ili žustrim kružnim pokretima pjenjače) dobro istuci biljni kremasti sir. Zatim dodaj sve ostale sastojke i umijesi.
  12. Glazuru lijepo rasporedi po ohlađenim rolicama i posluži ih uz šalicu Franck Jubilarna kave

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL Marie je skandinavsku tradiciju približila nama i spojila je s tradicionalno dobrom Franck Jubilarna kavom; foto: foto: Marko Prpić/PIXSELL

Blagdanske recepte naši blogeri rade u suradnji s Franck Jubilarna kavom. Mirisna kava odličan je napitak za buđenje, ali i dodatak božićnim kolačima. Šalicu Franck Jubilarna kave volimo spojiti s finim kolačima, a tradicionalno dobra "Ciglica" je i odličan poklon kojim ćemo razveseliti bližnje. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.