Matcha čaj ili, kako ga zovu „čaj nad čajevima“, stoljećima je poznat na Dalekom istoku.
Proizvodnja ovog čaja dugo traje i vrlo je specifična pa mu je i cijena dosta visoka. Međutim, ljekovita svojstva su mu takva da je jedna čaša matche jednaka 10 čaša zelenog čaja u listićima.
Osim ove činjenice, vrlo je važno znati da ispijanjem ovog čaja možemo smršavjeti jer ubrzava metabolizam i pomaže organizmu oko četiri puta brže sagorijevati masti!
SASTOJCI
Za kuglice:
* 200 g sjeckanog kokosa
* 1 čajna žličica zelenog matcha čaja u prahu
* prstohvat himalajske soli
* 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
* 2 jušne žlice meda ili agavinog sirupa
* 1 jušna žlica kokosovog brašna
* 2 jušne žlice krupno mlijevenih prepečenih lješnjaka
* 3 jušne žlice vode
* 20 cijelih lješnjaka
Za preljev:
* 100 g kvalitetne crne čokolade
* 2 jušne žlice kokosovog ulja
PRIPREMA:
1. Prvo tostirajte lješnjake; zagrijte pećnicu na 200°C, rasporedite lješnjake na lim za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu, dok ljuske lješnjaka ne dobiju tamnosmeđu boju. Povremeno ih promiješajte . Da biste lakše skinuli lješnjakovu ljusku popečene lješnjake stavite u kuhinjsku krpu ili u kuhinjski papir i protrljajte ih. Dio oljuštenih lješnjaka stavite u multipraktik i kratko izmiksajte. Oko 20-ak lješnjaka ostavite za sredinu kuglica.
2. U multipraktiku miksajte sjeckani kokos dok ne dobijete masnu smjesu (oko 10 minuta s prekidima). Dodajte matcha čaj u prahu, sol, ekstrakt vanilije, med ili agavin sirup i kokosovo brašno te miksajte. Po potrebi dodajte oko 3 jušne žlice vode. Dodajte krupno mljevene lješnjake i miksajte dok ne dobijete smjesu koja se ne lijepi za prste i koja je pogodna za oblikovanje.
3. Ostavite dobivenu smjesu na hladnom oko pola sata
4. Izvadite smjesu iz hladnjaka i prstima oblikujte kuglice stavljajući u svaku kuglicu 1 lješnjak u sredinu. Stavite kuglice u hladnjak oko 15 minuta.
5. Na pari otopite kvalitetnu crnu čokoladu i kokosovo ulje i dobro pomiješajte.
6. Izvadite kuglice iz hladnjaka i uvaljajte svaku posebno u čokoladni preljev (koristite dvije vilice). Stavljajte kolačiće na rešetkastu podlogu da se višak preljeva ocijedi.
7. Svaku kuglicu uvaljajte u kokos, mljevene lješnjake, matcha prah,...po vašoj želji. Možete pomiješati sjeckani kokos i matcha prah i dobit ćete zanimljivu mješavinu za posipanje kuglica.
8. Kuglice pohranite na hladno mjesto , ako ih u međuvremenu ne pojedete...
9. Preostalu mješavinu čokolade i kokosovog ulja pomiješajte s preostalim sjeckanim kokosom, dodajte mljevene lješnjake i rasporedite u silikonski kalup. Dobit ćete ukusnu domaću čokoladu.
Uživajte u okusu zdravih koko matcha kuglica!
Ivanku Brček, Zdravu.ivu, pratite na njenom blogu, Facebooku, Instagramu i Pinterestu!