Kolumne 3023 prikaza 19. veljače 2015.

Citrusni kuglof s maslinovim uljem

Citrusni kuglof s maslinovim uljem
1/2
Mateja Krvarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Za premijeru na Gastru Mateja je odabrala savršeni kuglof koji jedva čekamo isprobati.

Još jedna blogerica koja se pridružila našoj zaigranoj Gastro zajednici u nedavnom valu proširenja napokon je došla na red i odmah nas osvojila svojim mirisnim uratkom. Od Mateje nismo ništa drugo ni očekivali jer njen rad već duže vremena redovno pratimo.

Slastice koje objavljuje na svom blogu M's Bakery uvijek su nas poticale da se okušamo u pripremi nekog slatkog zalogajčića pa se nadamo da će vas Matejini recepti na našem portalu jednako tako inspirirati da, na jednostavan način, zasladiti i uljepšate svoj dan. 

 

Citrusni kuglof s maslinovim uljem

Sastojci: 

  • 370 g brašna
  • 2 žlice maka
  • 1 prašak za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 1 žličica burbon vanilije
  • Sok i korica dva limuna i jedne naranče
  • 180 ml maslinovog ulja
  • 1 šalica mlaćenice (ili pola šalice mlijeka pola jogurta)
  • 4 manja jaja
  • 200 g šećera

​Priprema: 

1. Zagrijte pećnicu na 180 C. Kalup za kuglof obilno premažite maslacem i pobrašnite. Miksajte jaja sa šećerom dok ne postanu blijeda i udvostruče volumen. Dodajte koricu limuna i naranče i ulje pa kratko miksajte.

2. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, mak i burbon vaniliju. Pripremite šalicu mlaćenice, dodajte joj sok limuna i naranče. U smjesu jaja naizmjenično dodajte suhe sastojke i mokre. Započnite i završite sa suhim sastojcima, između miksajte dok se smjesa ne sjedini. Smjesu izlijte u kalup i poravnajte.

3. Pecite 50-ak minuta, provjerite čačkalicom, ako izađe čista, kolač je gotov. Ostavite kolač da se hladi koju minuta pa preokrenite na tanjur za posluživanje. Kuglof možete preliti i citrusnim preljevom.

Citrusni preljev:

  • Sok pola limuna
  • Sok pola naranče
  • Šećera u prahu po želji

1. U sok od limuna polako dodajte šećer u prahu i miješajte pjenjačom, ako želite jako gust i bijeli preljev biti će vam potrebno 200 g šećera. Meni osobno je to jako slatko pa ja stavim max. 100 g. Najbolje je da dodajete po malo i probate. 

2. Kuglof prelijte preljevom i ukrasite sjeckanim bademima, pistacijom i kriškama limuna.

 

Mateju možete pratiti na njenom blogu i Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.