Cupcakesi se sastoje od dva dijela: muffina i kreme, a omiljeni su američki desert. U ovim muffinima nema šećera, što daje savršen kontrast sa slatkom kremom, no u receptu je šećer ubačen jer gorak okus čokolade možda ne odgovara svima (šećer možete samo izbaciti iz pripreme).
Cupcakese ne radim često, ali ovu kombinaciju morala sam isprobati. Ako volite nove i izazovnije okuse, nemojte se bojati izbaciti šećer iz muffina i uživajte u gorko – slatkoj deliciji!
Čoko – karamel cupcakesi
Čokoladni muffini
- 100 g maslaca
- 70 ml maslinovog ulja
- 100 g čokolade
- 65 g kakaa
- 70 ml vruće vode
- 150 g glatkog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- Prstohvat soli
- 3 jaja (100 g šećera) po želji!
- Ekstrakt vanilije
- 180 ml mlijeka + 3 žličice limunovog soka
Priprema:
1. Maslac, maslinovo ulje i čokoladu otopite. Kakao pomiješajte s vrućom vodom. Brašno, sodu i sol prosijte. Jaja razmutite pjenjačom (ako stavljate šećer, umiksajte s jajima), dodajte ekstrakt vanilije.
2. Jajima dodajte otopljenu čokoladu, zatim kakao i pomiješajte. Dodajte brašno i sodu, zatim mlijeko s limunovim sokom. Sve promiješajte da dobijete glatku smjesu.
3. Ulijte u košarice za muffine i pecite otprilike 15 minuta na 180°C.
Karamel krema
- 115 g maslaca
- 200 g kristal šećera
- 80 ml slatkog vrhnja
- Prstohvat soli
- 250 g šećera u prahu
- 100 ml tučenog slatkog vrhnja
Priprema:
1. Maslac otopite na laganoj vatri. Kad se otopio, dodajte mu šećer i slatko vrhnje. Miješajte, pojačajte vatru i kad zavrije, kuhajte 3 minute (smjesa će poprimati smeđu boju).
2. Kuhanu smjesu ostavite da se lagano prohladi, umiksajte šećer u prahu i umiješajte tučeno slatko vrhnje. Ohladite da se stisne.
3. Ohlađenom kremom premažite cupcakese.