Kolumne 1813 prikaza 28. siječnja 2015.

Čokoladna pita s narančom

Čokoladna pita s narančom
Anastazija Makjanić
gastro postao gastro.24sata.hr
Našu novu blogericu odlučili smo predstaviti ovom savršenom zimskom pitom od čokolade i naranče.

U zimskim mjesecima, agrumi su nam omiljen sastojak u slasticama pa nam se kombinacija tijesta s kakaom i nadjeva s narančom čini najsavršenijim odabirom za pitu. 

Sastojci za tijesto:

130 g brašna

60 g šećera

2 žlice kakaa

90 g maslaca

1 jaje

 

Sastojci za nadjev:

2.5 dcl slatkog vrhnja

3 žumanjka

2 žlice šećera

1 vanilin šećer

200 g tamne čokolade (ja sam koristila sa 70% kakaa)

1 žlica maslaca

2 žlice naribane narančine kore i 1 žlica soka od naranče

 

Priprema:

1. Za tijesto prosijte brašno i kakao. Dodajte maslac narezan na komadiće, šećer i jaje. Umjesite glatko tijesto.

2. Ukoliko bude potrebno, dodajte i malo hladne vode. Dobiveno tijesto zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.

3. Pećnicu zagrijte na 180º, a kalup za pite namastite i pobrašnite. Tijesto razvaljajte i obložite u pripremljen kalup. Izbockajte ga vilicom i pecite 15ak minuta.

4. Za kremu stavite slatko vrhnje kuhati dok ne provrije, a zatim ugasite vatru i stavite poklopac.

5. Žumanjke i šećer miksati dok smjesa ne posvijetli. Ponovno upalite vatru ispod posude sa vrhnjem te dodajite jednu po jednu žlicu vrhnja u smjesu jaja i šećera. Radite polako da vam se jaja ne bi skuhala i kuhajte 3 minute na laganoj vatri.

6. Maknite kremu sa vatre i dodajte sitno nasjeckanu čokoladu i aromu i koricu naranče. Dobro promiješajte da se sve sjedini i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Smjesu izlijte u ohlađeno tijesto koje ste prethodno ispekli i pospite s komadićima čokolade (može i malo naribane korice naranče). Stavite u hladnjak na nekoliko sati i uživajte. 

Anastaziju možete pratiti na blogu Stazi Sweets i Facebooku.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.