Takva mi se prilika stvorila početkom rujna, kad rođendan slavi draga prijateljica Irena. Irena uživa u slatkom, kao i ja, a čokolada je nezamjenjiva kad se radi o slasticama. Njezina je omiljena boja ružičasta, iako je (pre)rijetko nosi. I još k tome obožava cvijeće. Znala sam što mi je činiti: tortu s kakao-biskvitom i dvije vrste čokoladne kreme, ukrašenu ružičastim ružama.
Iako djeluje komplicirano, ovo je jako jednostavna torta. Kreme su gotove začas, a biskvit je osnovni. Jedino se morate malo potruditi oko dekoracije, iako niti to nije teško ako imate zvjezdasti nastavak za ukrašavanje. Nadam se da ćete je isprobati i javiti svoje dojmove!
Čokoladna torta s ružicama
Torta promjera 24 cm
Vrijeme pripreme: 1 h 30 min + hlađenje
Biskvit
4 jaja
prstohvat soli
300 g šećera
2 paketića vanili šećera
150 g maslaca
150 g mlaćenice (ili mlijeka s malo limunovog soka)
1 žlica ruma
300 g oštrog brašna
1 paketić praška za pecivo
30 g gorkog kakaa
Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup za tortu obložite papirom za pečenje.
2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke sa soli istucite u čvrsti snijeg. Žumanjke i oba šećera miksajte dok ne dobijete blijedu smjesu.
3. Maslac otopite na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici te pomiješajte s mlaćenicom i rumom. Brašno, kakao i prašak za pecivo prosijte u zasebnu posudu.
4. Lagano miksajući, u smjesu od jaja dodajte naizmjenično tekuće i suhe sastojke, pazeći da ne miksate predugo. Na kraju špatulom laganim pokretima umiješajte snijeg od bjelanjaka.
5. Smjesu podijelite na dva dijela, svaki dio isipajte u kalup za tortu i pecite oko 20 min, tj. dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista.
6. Tople kore izvadite iz kalupa i ohladite, a zatim prerežite po pola.
Krema i ukrašavanje
300 g crne čokolade
200 g bijele čokolade
1000 ml vrhnja za šlag
1 vrećica šlag fixa
prehrambena boja u prahu
8-10 žlica mlijeka (ili kombinacija mlijeka i ruma)
Priprema:
- 500 ml vrhnja za šlag zagrijte gotovo do vrenja. Crnu i bijelu čokoladu natrgajte, svaku u svoju zdjelicu te zalijte s vrućim vrhnjem – crnu s 300 ml, a bijelu s 200 ml.
- Pustite da odstoji tako dvije minute, zatim kreme promiješajte dok se sva čokolada ne otopi.
- Ohladite u hladnjaku dok se ne stisnu, oko 1 -2 sata. Kad se kreme ohlade, svaku dodatno izmiksajte kako bi postale mekše i laganije.
- Ostatak vrhnja za šlag istucite zajedno sa šlag fixom. Od toga 3/5 sačuvajte, a 2/5 umiješajte u kremu od bijele čokolade.
- Kremu od bijele čokolade podijelite na dva dijela – a onda jedan od njih podijelite ponovno na 2 dijela.
- Ta dva manja dijela obojite prehrambenom bojom u nijanse koje želite, a drugu polovicu kreme ostavite bijelom. Čuvajte na hladnom do korištenja.
Slaganje
- Na tanjur stavite jednu od četiri kore, prelijte je s trećinom mlijeka i premažite trećinom crne kreme.
- Zatim stavite drugu koru, ponovno je prelijte mlijekom i premažite s onim preostalim tučenim slatkim vrhnjem.
- Zatim ide treća kora, mlijeko i druga trećina crne kreme. Nakon što stavite i posljednju koru, cijelu tortu premažite vrlo tankim slojem crne kreme, ne mora biti previše uredno.
- Stavite na 10 min u zamrzivač ili na 30 min u hladnjak.
- Preostale tri kreme stavite u vrećice za ukrašavanje (ili obične vrećice za zamrzavanje ili slastičastku špricu).
- Pomoću zvjezdastog nastavka, nanesite najtamniju kremu na donju polovicu ivice torte, oblikujući ružice.
- Zatim iznad toga nanesite svjetliju nijansu kreme, a na vrhu napravite bijele ružice. Ohladite i poslužite. Dobar tek!