Kolumne 05. rujna 2013.

Čokoladna torta s ružicama

collage gs naslovna.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Jako volim rođendane. Oni su prigoda da se okupi obitelj, susretnu prijatelji, nadoknadi izgubljeno vrijeme, pojede nešto fino... Meni su rođendani također prilika da se okušam u spremanju torti, što nemam često priliku. Volim iznenaditi prijatelje tortom rađenom baš za njih, prema njihovim afinitetima i ukusima.

Takva mi se prilika stvorila početkom rujna, kad rođendan slavi draga prijateljica Irena. Irena uživa u slatkom, kao i ja, a čokolada je nezamjenjiva kad se radi o slasticama. Njezina je omiljena boja ružičasta, iako je (pre)rijetko nosi. I još k tome obožava cvijeće. Znala sam što mi je činiti: tortu s kakao-biskvitom i dvije vrste čokoladne kreme, ukrašenu ružičastim ružama.
Iako djeluje komplicirano, ovo je jako jednostavna torta. Kreme su gotove začas, a biskvit je osnovni. Jedino se morate malo potruditi oko dekoracije, iako niti to nije teško ako imate zvjezdasti nastavak za ukrašavanje. Nadam se da ćete je isprobati i javiti svoje dojmove!

Čokoladna torta s ružicama

Torta promjera 24 cm
Vrijeme pripreme: 1 h 30 min + hlađenje

Biskvit
4 jaja
prstohvat soli
300 g šećera
2 paketića vanili šećera
150 g maslaca
150 g mlaćenice (ili mlijeka s malo limunovog soka)
1 žlica ruma
300 g oštrog brašna
1 paketić praška za pecivo
30 g gorkog kakaa

Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup za tortu obložite papirom za pečenje.
2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke sa soli istucite u čvrsti snijeg. Žumanjke i oba šećera miksajte dok ne dobijete blijedu smjesu.
3. Maslac otopite na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici te pomiješajte s mlaćenicom i rumom. Brašno, kakao i prašak za pecivo prosijte u zasebnu posudu.
4. Lagano miksajući, u smjesu od jaja dodajte naizmjenično tekuće i suhe sastojke, pazeći da ne miksate predugo. Na kraju špatulom laganim pokretima umiješajte snijeg od bjelanjaka.
5. Smjesu podijelite na dva dijela, svaki dio isipajte u kalup za tortu i pecite oko 20 min, tj. dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista.
6. Tople kore izvadite iz kalupa i ohladite, a zatim prerežite po pola.

Krema i ukrašavanje
300 g crne čokolade
200 g bijele čokolade
1000 ml vrhnja za šlag
1 vrećica šlag fixa
prehrambena boja u prahu
8-10 žlica mlijeka (ili kombinacija mlijeka i ruma)

Priprema:

  1. 500 ml vrhnja za šlag zagrijte gotovo do vrenja. Crnu i bijelu čokoladu natrgajte, svaku u svoju zdjelicu te zalijte s vrućim vrhnjem – crnu s 300 ml, a bijelu s 200 ml.
  2. Pustite da odstoji tako dvije minute, zatim kreme promiješajte dok se sva čokolada ne otopi.
  3. Ohladite u hladnjaku dok se ne stisnu, oko 1 -2 sata. Kad se kreme ohlade, svaku dodatno izmiksajte kako bi postale mekše i laganije.   
  4. Ostatak vrhnja za šlag istucite zajedno sa šlag fixom.  Od toga 3/5 sačuvajte, a 2/5 umiješajte u kremu od bijele čokolade. 
  5. Kremu od bijele čokolade podijelite na dva dijela – a onda jedan od njih podijelite ponovno na 2 dijela.
  6. Ta dva manja dijela obojite prehrambenom bojom u nijanse koje želite, a drugu polovicu kreme ostavite bijelom. Čuvajte na hladnom do korištenja.

Slaganje

  1. Na tanjur stavite jednu od četiri kore, prelijte je s trećinom mlijeka i premažite trećinom crne kreme.
  2. Zatim stavite drugu koru, ponovno je prelijte mlijekom i premažite s  onim preostalim tučenim slatkim vrhnjem.
  3. Zatim ide treća kora, mlijeko i druga trećina crne kreme. Nakon što stavite i posljednju koru, cijelu tortu premažite vrlo tankim slojem crne kreme, ne mora biti previše uredno.
  4. Stavite na 10 min u zamrzivač ili na 30 min u hladnjak.
  5. Preostale tri kreme stavite u vrećice za ukrašavanje (ili obične vrećice za zamrzavanje ili slastičastku špricu).
  6. Pomoću zvjezdastog nastavka, nanesite najtamniju kremu na donju polovicu ivice torte, oblikujući ružice.
  7. Zatim iznad toga nanesite svjetliju nijansu kreme, a na vrhu napravite bijele ružice. Ohladite i poslužite. Dobar tek!
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.