Kolumne 09. rujna 2016.

Crostata: Sjajan desert za svako doba dana

Crostata
foto: Anamarija Ledić
gastro postao gastro.24sata.hr
Naši dragi susjedi kao da su mislili na nas dok su smišljali ovaj slatki desert. Svojim imenom, Cro-stata, neodoljivo vuče na lijepu našu, ali je samo još jedan izraz za tart na talijanskom.

Prekrasna u svojoj jednostavnosti, crostata je komotan desert ili bolje rečeno jelo.

Može se raditi i slana i slatka verzija. Ipak, najčešće su slatke verzije sa breskvama, jabukama, borovnicama i ricottom.

Sastojci za Oh fudge Crostatu:

Crostata | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

Podloga:

- 90 g raženog brašna
- 100 g pšeničnog glatkog brašna
- 115 g maslaca
- 25 g šećera u prahu
- 3 žlice ledeno hladne vode
 ¼ žličice soli

Nadjev:
- 3 breskve srednje veličine
- 1 manja jabuka
- 3 žlice smeđeg šećera
- 2 žlice zobenih pahuljica
- 1 žličica cimeta
- ½ žličice ekstrakta od vanilije
- 1 žlica badema 

Crostata | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

Priprema:

  1. Brašno, sol i šečer u prahu pomiješajte i ubacite u blender. Dodajte narezani hladni maslac na kockice i miksajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu.
  2. Nakon toga dodajte vodu i miksajte dok se ne poveže. Tijesto formirajte u loptu, zamotajte prijanjajućom folijom i pospremite u hladnjak na 30 minuta.
  3. Za nadjev uzmite veću posudu u kojoj ćete pomiješati narezane breskve i jabuke sa šečerom, zobenim pahuljicama, cimetom i vanilijom.
  4. Kada se tijesto ohladilo, izvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi.
  5. Podloga mora ostati čvrsta i ne smije biti tanka.
  6. Pomoću valjka prebacite tijesto na podlogu za pečenje i poslažite nadjev na sredinu tijesta.
  7. Posipajte sa narezanim bademima i zatvorite crostatu preklapajući rubove.
  8. Rubove možete premazati sa malo ulja i posipati šećerom za bolji dojam.

Ostanite fini i kreativni! :* 

 

Anamariju, odnosno Oh fudge, možete pratiti na straniciinstagramu te facebooku.

 
 
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.