Kolumne 19. srpnja 2013.

Domaća granola

granola, jogurt, smokve.jpg
1/6
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako se naziv granola kolokvijalno može koristiti za ljude koji aktivno brinu o okolišu i zdravoj prehrani, sama granola zapravo je kombinacija žitarica, sjemenki, orašida, meda, ulja, suhog voća i ostalih dodataka.

Najčešće se jede za doručak i kombinira s voćem, jogurtom ili mlijekom, a može se grickati i sama (bez dodataka) ili se od granole mogu napraviti fine energetske pločice koje često jedu sportaši (energetske se pločice od granole rade tako da se granola zapeče u kalupu i ostavi da se stvrdne).

Iako se smatra zdravom verzijom doručka, granola se radi s medom, orašidima i uljem, a često se dodaje i suho voće. Svi ti sastojci sadrže šećer i masnoće pa se ipak najviše preporučuje jesti za doručak (jer si u to doba dana smijemo priuštiti i nešto slatko za dobar i energičan početak dana).

Granola se danas često naziva i muesli, ali razlike postoje. Muesli su manje slatki i često se ne peku, dok se sastojci za granolu pomiješaju i zapeku u pećnici. Naziv granola, ali i sam proizvod, nastao je u Sjevernoj Americi kao finija varijanta doručka sa zobenim pahuljicama. Danas granolu možete kupiti u dućanima, dodati joj svježe voće, jogurt, mlijeko, malo tamne čokolade i uživati u finom doručku. A možete ju i spremiti sami kod kuće te ju iskoristiti i za fine deserte.

Domaća granola:

  • 300 g zobenih pahuljica i suncokretovih sjemenki (pomiješano, ali više zobenih pahuljica)
  • 150 g nasjeckanih oraha/lješnjaka/badema
  • 100 ml ulja
  • 120 ml meda
  •  80 g grožđica ili sušenih brusnica
  • cimet
  • đumbir u prahu
  • kokos
  1. Pomiješajte zobene pahuljice, suncokretove sjemenke, orahe (ili lješnjake i bademe). Dodajte ulje i med. Promiješajte da se sve sjedini.
  2. Zatim mješavini dodajte grožđice ili brusnice (a možete ih dodati i nakon pečenja). Smjesu sjedinite i istresite na protvan prekriven papirom za pečenje. Pecite 20 minuta na 150°C, povremeno miješajući.
  3. Pečenu granolu izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Posipajte ju kokosom, cimetom i đumbirom u prahu.
  4. Kako se hladi, granola se stvrdnjava, no samo ju razlomite prstima i spremite u zatvorenu posudu.

Doručak s granolom
Sastojci:

  • domaća granola
  • grčki jogurt
  • borovnice (ili neko drugo voće)
  • sirup od bazge (ili neki drugi sirup ili med)
  • tamna čokolada

Priprema:
Granolu samo pomiješajte sa svim sastojcima i poslužite u visokoj časi redajući naizmjence: granola – grčki jogurt – granola – žlica sirupa od bazge – grčki jogurt – borovnice – tamna čokolada.

Desert s granolom (crumble s granolom)

Sastojci:

  • breskve, smokve i borovnice (ili neko drugo voće)
  • džem od smokava (ili neki drugi džem)
  • nepečena smjesa za granolu
  • maslac (za premazivanje posude)

Priprema:

  1. Vatrostalnu posudu premažite maslacem i poredajte narezano voće.
  2. Dodajte džem (po želji, no nemojte previše kako ne bi nastalo puno tekućine) i prekrijte nepečenom smjesom za granolu.
  3. Zapecite 20 minuta na 150°C, izvadite i ohladite (ili poslužite vruće sa sladoledom).
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.