Najčešće se jede za doručak i kombinira s voćem, jogurtom ili mlijekom, a može se grickati i sama (bez dodataka) ili se od granole mogu napraviti fine energetske pločice koje često jedu sportaši (energetske se pločice od granole rade tako da se granola zapeče u kalupu i ostavi da se stvrdne).
Iako se smatra zdravom verzijom doručka, granola se radi s medom, orašidima i uljem, a često se dodaje i suho voće. Svi ti sastojci sadrže šećer i masnoće pa se ipak najviše preporučuje jesti za doručak (jer si u to doba dana smijemo priuštiti i nešto slatko za dobar i energičan početak dana).
Granola se danas često naziva i muesli, ali razlike postoje. Muesli su manje slatki i često se ne peku, dok se sastojci za granolu pomiješaju i zapeku u pećnici. Naziv granola, ali i sam proizvod, nastao je u Sjevernoj Americi kao finija varijanta doručka sa zobenim pahuljicama. Danas granolu možete kupiti u dućanima, dodati joj svježe voće, jogurt, mlijeko, malo tamne čokolade i uživati u finom doručku. A možete ju i spremiti sami kod kuće te ju iskoristiti i za fine deserte.
Domaća granola:
- 300 g zobenih pahuljica i suncokretovih sjemenki (pomiješano, ali više zobenih pahuljica)
- 150 g nasjeckanih oraha/lješnjaka/badema
- 100 ml ulja
- 120 ml meda
- 80 g grožđica ili sušenih brusnica
- cimet
- đumbir u prahu
- kokos
- Pomiješajte zobene pahuljice, suncokretove sjemenke, orahe (ili lješnjake i bademe). Dodajte ulje i med. Promiješajte da se sve sjedini.
- Zatim mješavini dodajte grožđice ili brusnice (a možete ih dodati i nakon pečenja). Smjesu sjedinite i istresite na protvan prekriven papirom za pečenje. Pecite 20 minuta na 150°C, povremeno miješajući.
- Pečenu granolu izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Posipajte ju kokosom, cimetom i đumbirom u prahu.
- Kako se hladi, granola se stvrdnjava, no samo ju razlomite prstima i spremite u zatvorenu posudu.
Doručak s granolom
Sastojci:
- domaća granola
- grčki jogurt
- borovnice (ili neko drugo voće)
- sirup od bazge (ili neki drugi sirup ili med)
- tamna čokolada
Priprema:
Granolu samo pomiješajte sa svim sastojcima i poslužite u visokoj časi redajući naizmjence: granola – grčki jogurt – granola – žlica sirupa od bazge – grčki jogurt – borovnice – tamna čokolada.
Desert s granolom (crumble s granolom)
Sastojci:
- breskve, smokve i borovnice (ili neko drugo voće)
- džem od smokava (ili neki drugi džem)
- nepečena smjesa za granolu
- maslac (za premazivanje posude)
Priprema:
- Vatrostalnu posudu premažite maslacem i poredajte narezano voće.
- Dodajte džem (po želji, no nemojte previše kako ne bi nastalo puno tekućine) i prekrijte nepečenom smjesom za granolu.
- Zapecite 20 minuta na 150°C, izvadite i ohladite (ili poslužite vruće sa sladoledom).