Kolumne 04. srpnja 2017.

Ravioli: Tijesto za igranje okusima

Maja Lončarek
gastro postao gastro.24sata.hr
Petra i Kristijan naučit će vas kako napraviti najbolje raviole od šparoga u ukusnom holandez umaku.

Dragi hranoljupci, u posljednjem dijelu šparoganja, donosimo vam recept koji je odlična baza za igranje s različitim povrćem, umacima i dodacima. Kad svladate tijesto za raviole, usudite se kombinirati okuse koje volite. 

Ravioli punjeni svježim sirom i šparogama, holandez umak, rotkvice i šparoge

za četiri osobe

Sastojci:

  • Tijesto:
  • 300 g glatkog brašna
  • 3 jaja
  • žlica otopljene svinjske masti 
  • 5 g soli

Nadjev:

  • 300 g svježeg sira
  • sol, papar
  • 5 nasjeckanih blanširanih zelenih šparoga
  • 1 jaje

Holandez:

  • 4 žumanjka
  • žličica senfa
  • 50 ml bijelog vina
  • sol, papar
  • sok pola limuna
  • par kapi tabasca
  • 200 g maslaca

Povrće:

  • 8 zelenih šparoga
  • 10ak rotkvica

 

 | Author: Maja Lončarek Maja Lončarek

Koraci za znalce:

1. Napravi tijesto za raviole.

2. Napravi holandez.

3. Napravi raviole i skuhaj ih u posoljenoj vodi.

4. Šparoge prokuhaj i poprži s ostatkom povrća na malo maslaca.

5. Kuhane raviole poprži na malo maslaca tako da dobiju zlatnu hrskavu koricu.

6. Posluži. Uživaj!

 

 | Author: Maja Lončarek Maja Lončarek

Detaljnije:

Ovaj recept je odlična baza za ostale varijante raviola s povrćem po vašoj želji. Mi smo koristili šparoge i holandez umak, koji je poznat kao odlična baza za šparoge.

1. Kako bi vam tijesto za raviole uvijek uspjelo, potrebno je pratiti nekoliko jednostavnih koraka. U brašno umiješajte sol i u sredini napravite udubinu. Dodajte jaja i otopljenu svinjsku mast u udubinu te vilicom lagano razmutite jaja. Zatim polako umiješajte brašno i nakon toga rukama mijesite, sve dok smjesa ne postane homogena. Tijesto za raviole obavezno mijesite 10-ak minuta kako bi ono postalo elastično i da ne bi puknulo kad radite raviole. Gotovo tijesto zamotajte u krpu i ostavite pola sata da odmori.

Za nadjev jednostavno dobro pomiješajte sve sastojke u prikladnoj posudi.

Za to vrijeme napravite holandez, rotkvice narežite na manje komade(kriške) i blanširajte u posoljenoj vodi šparoge oko 2 minute.

A sad – holandez. Zakipite lončić vode i uzmite posudu koja će stajati iznad vode kako bi kuhali svoj holandez na pari. U posudu prvo stavite bijelo vino, žumanjke, senf, tabasco, sok limuna te sol i papar, a zatim pjenjačom miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu stavite u posudu iznad pare i tucite pjenjačom, dodavajući postepeno prethodno otopljeni maslac (pazite da maslac ne bude vruć kako vam jaja u umaku ne bi koagulirala). Čim ste dodali sav maslac još kratko promiješajte i rezultat bi trebao biti savršeno kremasti i glatki holandez. Umak ostavite sa strane za serviranje.

3. Kad je tijesto odmorilo, razvaljajte tijesto na debljinu od otprilike 2 mm i izrežite željenim kalupom (mi smo koristili okrugli kalup promjera 8 cm). Na sredinu svakog izrezanog raviola stavite po žličicu nadjeva, a rubove lagano premažite vodom (najbolje je koristiti kist). Raviole presavinite i rubove utisnite te obavezno pazite da oko smijese ne ostanu zračni džepići. Gotove raviole kuhajte u kipućoj posoljenoj vodi oko 7 minuta. 

4. Za to vrijeme na teflonskoj tavi otopite 50 g maslaca i popržite prethodno izrezane rotkvice i blanširane šparoge. 

5. Kad su ravioli gotovi, u istoj tavi ih pecite s obje strane nekoliko minuta tako da dobiju savršeno hrskavu zlatnu koricu.

6. Povrće i ravioli su gotovi, a holandez bi trebao biti još topao tako da vam je sad jedino preostalo serviranje. Primjer našeg serviranja možete vidjeti na slikama, ali najbolje je pustiti mašti na volju i poigrati se s izgledom tanjura. Ako trebate koji savjet u vezi kuhanja ili serviranja, javite nam se na našu Facebook stranicu E-si gladan?

 

Bacite oko na njihove prošle recepte sa šparogama!

 

Možda vas zanima... Antiburger: Šparogama do sadržajnosti Kolumne

 

Možda vas zanima... Doručak za pamćenje: Dobro jutro, šparoge! Kolumne

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.