Dragi hranoljupci, u posljednjem dijelu šparoganja, donosimo vam recept koji je odlična baza za igranje s različitim povrćem, umacima i dodacima. Kad svladate tijesto za raviole, usudite se kombinirati okuse koje volite.
Ravioli punjeni svježim sirom i šparogama, holandez umak, rotkvice i šparoge
za četiri osobe
Sastojci:
- Tijesto:
- 300 g glatkog brašna
- 3 jaja
- žlica otopljene svinjske masti
- 5 g soli
Nadjev:
- 300 g svježeg sira
- sol, papar
- 5 nasjeckanih blanširanih zelenih šparoga
- 1 jaje
Holandez:
- 4 žumanjka
- žličica senfa
- 50 ml bijelog vina
- sol, papar
- sok pola limuna
- par kapi tabasca
- 200 g maslaca
Povrće:
- 8 zelenih šparoga
- 10ak rotkvica
Koraci za znalce:
1. Napravi tijesto za raviole.
2. Napravi holandez.
3. Napravi raviole i skuhaj ih u posoljenoj vodi.
4. Šparoge prokuhaj i poprži s ostatkom povrća na malo maslaca.
5. Kuhane raviole poprži na malo maslaca tako da dobiju zlatnu hrskavu koricu.
6. Posluži. Uživaj!
Detaljnije:
Ovaj recept je odlična baza za ostale varijante raviola s povrćem po vašoj želji. Mi smo koristili šparoge i holandez umak, koji je poznat kao odlična baza za šparoge.
1. Kako bi vam tijesto za raviole uvijek uspjelo, potrebno je pratiti nekoliko jednostavnih koraka. U brašno umiješajte sol i u sredini napravite udubinu. Dodajte jaja i otopljenu svinjsku mast u udubinu te vilicom lagano razmutite jaja. Zatim polako umiješajte brašno i nakon toga rukama mijesite, sve dok smjesa ne postane homogena. Tijesto za raviole obavezno mijesite 10-ak minuta kako bi ono postalo elastično i da ne bi puknulo kad radite raviole. Gotovo tijesto zamotajte u krpu i ostavite pola sata da odmori.
Za nadjev jednostavno dobro pomiješajte sve sastojke u prikladnoj posudi.
Za to vrijeme napravite holandez, rotkvice narežite na manje komade(kriške) i blanširajte u posoljenoj vodi šparoge oko 2 minute.
A sad – holandez. Zakipite lončić vode i uzmite posudu koja će stajati iznad vode kako bi kuhali svoj holandez na pari. U posudu prvo stavite bijelo vino, žumanjke, senf, tabasco, sok limuna te sol i papar, a zatim pjenjačom miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu stavite u posudu iznad pare i tucite pjenjačom, dodavajući postepeno prethodno otopljeni maslac (pazite da maslac ne bude vruć kako vam jaja u umaku ne bi koagulirala). Čim ste dodali sav maslac još kratko promiješajte i rezultat bi trebao biti savršeno kremasti i glatki holandez. Umak ostavite sa strane za serviranje.
3. Kad je tijesto odmorilo, razvaljajte tijesto na debljinu od otprilike 2 mm i izrežite željenim kalupom (mi smo koristili okrugli kalup promjera 8 cm). Na sredinu svakog izrezanog raviola stavite po žličicu nadjeva, a rubove lagano premažite vodom (najbolje je koristiti kist). Raviole presavinite i rubove utisnite te obavezno pazite da oko smijese ne ostanu zračni džepići. Gotove raviole kuhajte u kipućoj posoljenoj vodi oko 7 minuta.
4. Za to vrijeme na teflonskoj tavi otopite 50 g maslaca i popržite prethodno izrezane rotkvice i blanširane šparoge.
5. Kad su ravioli gotovi, u istoj tavi ih pecite s obje strane nekoliko minuta tako da dobiju savršeno hrskavu zlatnu koricu.
6. Povrće i ravioli su gotovi, a holandez bi trebao biti još topao tako da vam je sad jedino preostalo serviranje. Primjer našeg serviranja možete vidjeti na slikama, ali najbolje je pustiti mašti na volju i poigrati se s izgledom tanjura. Ako trebate koji savjet u vezi kuhanja ili serviranja, javite nam se na našu Facebook stranicu E-si gladan?
Bacite oko na njihove prošle recepte sa šparogama!