Kolumne 09. travnja 2016.

"Fotogenična" torta s bademima i karamelom

torta_2.jpg
1/5
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada smo posjetili Tatjanu u njezinom zagrebačkom domu, na stolu nas je dočekao primjerak torte kojeg bi se posramili i vrhunski slastičari.

Izgledala je toliko dobro da smo se čak složili kako je prava šteta uopće načeti tortu jer će se narušiti njezina ljepota. Tatjana vam donosi sve korake recepta za tortu s bademima i karamelom.

Za 2 beze kore potrebno je:

  • 6 bjelanjaka (sobne temperature)
  • prstohvat soli
  • 300 g šećera
  • 1 žlica octa
  • 1/2 žličice arome vanilije

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 130°C. Pripremite dva lima za pečenje i obložite ih papirom za pečenje.
  2. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa ih izradite u čvrst snijeg. Dodajte šećer (postupno, ne sve odjednom) i vaniliju pa nastavite miksati još nekoliko minuta, smjesa treba biti čvrsta i sjajna.
  3. Smjesu za kore podijelite na dva lima, svaku oblikujte u krug promjera 20 cm (tijekom pečenja kore će se malo raširiti).
  4. Pecite ih 80 minuta u pećnici zagrijanoj na 130°C. Tijekom pečenja nemojte otvarati pećnicu.
  5. Ako imate pećnicu s ventilacijom, obje kore pecite istovremeno, na dva nivoa. Ako nemate, pecite svaku posebno.
  6. Nakon pečenja kore trebaju izvana biti hrskave a iznutra mekane i pjenaste. Pećnicu isključite, vrata pećnice malo otvorite i ostavite kore da se polako hlade u pećnici.
Badem | Author: Thinkstock Thinkstock

Karamel

Sastojci:

  • 50 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 1 žličica zlatnog sirupa (ili meda)
  • prstohvat soli
  • 1/2 žličice arome vanilije
  • 120 ml slatkog vrhnja


Priprema:

  1. U posudi debljeg dna otopite šećer, kada se sav šećer otopio i dobio finu smećkastu boju, dodajte maslac i vaniliju te otprilike 60 ml slatkog vrhnja.
  2. Miješajte na laganoj vatri 5 minuta pa dodajte preostalo slatko vrhnje i lagano još kratko miješajte, tek da smjesa postane glatka.
  3. Ohladite karamel na sobnoj temperaturi.

Krema od badema

Sastojci:

  • 2 dl mlijeka
  • 2 žlice šećera
  • 6 žumanjaka
  • 1/2 žlice gustina
  • 150 g mljevenih badema (blanširanih i oguljenih)
  • 150 g maslaca
  • 2 žlice šećera u prahu


Priprema:

  1. Bademe kratko potopite u kipuću vodu, ocijedite pa prstima uklonite kožicu. Oguljene bademe posušite i sameljite. Zakuhajte mlijeko.
  2. U drugoj posudi pjenasto izradite žumanjke s dvije žlice šećera, dodajte im gustin i malo vrućeg mlijeka, promiješajte pa sve ulijte u posudu s mlijekom i kuhajte na laganoj vatri, uz stalno miješanje, dok se ne zgusne.
  3. Ostavite da se hladi. Izradite maslac (sobne temperature) sa šećerom u prahu, dodajte mljevene bademe i ohlađenu žutu kremu pa sve promiješajte da se sastojci sjedine.


Krema od slatkog vrhnja (chantilly)

Sastojci:

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 1 žličica arome vanilije


Izradite slatko vrhnje, dodajte vaniliju i šećer i miksajte do željene gustoće.

Slaganje torte:
Beze kore pažljivo odvojite od papira. Prvu koru premažite polovicom kreme od badema, zatim i polovicom kreme od tučenog vrhnja, stavite drugu koru i premažite ostatkom žute kreme, a preko nje nanesite preostalu kremu od tučenog vrhnja. Tortu odozgo prelijte karamelom, posipajte lagano tostiranim listićima badema i ukrasite čokoladnim strugotinama. Prije posluživanja tortu dobro ohladite, najbolje je da odstoji cijelu noć u hladnjaku.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.