gastro postao
Galette volim najviše zbog jednostavnosti u kojoj se savršeno ističu okusi.
Posebno su pogodne za neke lijene dane kada se želite zasladiti, a ne želite puno raditi i to je sasvim razumljivo. U tom slučaju čeka vas fina rustikalna poslastica sa smokvama (ili bilo kojim drugim voćem), s malo ili nimalo šećera, koja može poslužiti kao ekstravagantan desert ako joj dodate kuglicu sladoleda ili kao super užina za posao i školu.
Odaberite sami i uživajte!
Prhko tijesto:
- 200 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 1 limun - korica
- 100 g maslaca
- 1 jaje
- hladna voda (po potrebi)
Priprema:
- U brašnu razmrvite hladni maslac da dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama.
- Dodajte sol, koricu limuna i jaje te zamijesite tijesto (ako je presuho, dodajte žlicu – dvije hladne vode).
- Zamotajte u vrećicu i ohladite barem 30 minuta u frižideru.
Nadjev:
- oko 10 smokava
- med (ili šećer, količina po želji)
- cimet
- 100 g badema
Priprema:
- Smokve operite i prerežite na pola. Zasladite ako je potrebno (prema okusu) te posipajte s malo cimeta.
- Bademe nasjeckajte.
Slaganje:
- Ohlađeno tijesto razvaljajte u krug, otprilike 26 cm širine (može i malo više). Po sredini rasporedite smokve, ostavite oko 1-2 cm prostora uz rub da možete zavinuti galettu.
- Posipajte sjeckanim bademima i pecite oko 30 minuta na 180°C, da tijesto poprimi zlatnu boju.
Dobar tek!
Anju možete pratiti i na njezinom blogu SweetHeartSweets iFacebook stranici.