Kolumne 07. srpnja 2014.

Galette s borovnicama

galette s borovnicama.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Napokon sam ih dočekala! Mjesec srpanj pripada njima. Jedno od mojeg najdražeg bobičastog voća. Divne, velike, glatke, plave, prefine i izuzetno zdrave bobice.

Predstavljam Vam gospođicu Borovnicu! Glumicu koja glavnu ulogu ima u ovom postu, a imat će ih sigurno i u par narednih. Najdraže mi ih je jesti onako svježe, bez ičega, makar ih obožavam i u desertima. Imam tu sreću što ih dobijem direktno od uzgajivača, tako da se odmah opskrbim većom količinom. Dio odmah iskoristim, a dio zamrznem, pa uživam u njima tokom cijele godine.

Nekako sam u zadnje vrijeme postala opsjednuta Galettama, prefinim prhkim tijestom, nalik na pite, koji podnosi svakojaka punjenja, i slatka i slana. Pa sam odlučila svoj prvi desert ove godine s borovnicama, dodijeliti upravo njoj; Galetti s borovnicama...

Tijesto:
250 g glatkog brašna
Prstohvat soli
2 žlice šećera
170 g hladnog maslaca
2 žlice hladne vode

Punjenje:
350 g borovnica
4 žlice meda
1 žličica limunove korice
1 žlica oštrog brašna
Prstohvat soli

1 jaje
Šećer za posip

Priprema:

1. Mikserom dobro razraditi brašno, sol, šećer i hladni maslac (dok se ne dobije pijeskasta mokra smjesa). Pri kraju dodati 2 žlice hladne vode (ili kockicu leda) i dobro opet mikserom razraditi.
2. Prebaciti na radnu plohu i rukama umijesiti tijesto, oblikovati ga u pravokutnik (oblik maslaca), umotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na min 30 min (do 2 dana).
3. Borovnice pomiješati s medom, limunovom koricom, brašnom i prstohvatom soli. Ukoliko vam nije dovoljno slatko, dodati 2 žlice šećera ili žlicu meda.
4. Tijesto izvadite iz hladnjaka i ostavite 5 min da se malo opusti. Razvaljati tijesto na debljinu cca 4-5 cm te izrezati krugove željenog promjera
5. Na sredinu posložiti borovnice, krajeve ostaviti prazne kako bi ih mogli uvrnuti. Premazati jajem i posipati krajeve šećerom.
6. Pecite na 190 C cca 30 min. Ostavite na rešetki da se ohlade. Na kraju po želji možete dodati i par svježih borovnica, te posipati šećerom u prahu

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.