Brzo i lagano se priprema, dugo može stajati i možete ga ponijeti svugdje sa sobom. Čak vam i ne treba mlijeko ili jogurt, možete ju jesti u obliku pločica (eng. Granola bars).
Jedino pitanje je, zašto ne?
Sastojci:
– 200 g zobenih pahuljica
– 100 g lana
– 50 g pirovih pahuljica
– 50 g suncokretovih neslanih sjemenki
– 40 g oraha
– 40 g lješnjaka
– 4 žlice meda
– 2 žlice maslinovog ulja
– žlica smeđeg šećera
– pola žličica cimeta
– pola žličice đumbira
– par kapljica vanilije
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 150° C. Lješnjake i orahe isjecite sa nožem tako da prepolovite svaku jezgru.
- Na taj način će se lijepo tostirati u pećnici i biti će lagani za jesti sa žlicom.
- Uzmite veliku posudu i pomiješajte pripremljene orahe i lješnjake, zobene i pirove pahuljice i sjemenke suncokreta.
- U manjoj posudi dobro pomiješajte med, ulje, šećer, cimet, đumbir i vaniliju.
- Ulijte mokru smjesu u veliku posudu sa pahuljicama.
- Miješajte dok ne primjetite da su pahuljice prekrivene medenom smjesom.
- Pripremite posudu u kojoj ćete peći granolu tako da ga obložite papirom za pečenjem.
- Rasporedite granolu jednako po cijeloj posudi.
- Stavite ju u zagijanu pećnicu i pecite dok ne poprimi lijepu smeđu boju otprilike 40 min, ovisno o posudi i pećnici.
- Granolu treba provjeravati svakih 10-15 min i promiješati da budete sigurni da se svaki dio jednako tostirao.
- Kada se ohladi pomiješajte u nju usitnjeni lan.
- Granola treba biti hrskava i prhka i pomalo sjajne površine.
- Već nakon prvog puta zapamtit ćete kako miriše domaća pečena granola i tu će biti kraj kupovnim mješavinama. On budi i najveće pospance i tjera ih na zdrav život.
Osim što je zdrav doručak, granola može biti i užina i grickalica.
- Za granola pločice postupak je isti, samo dodajte 15 odkoštenih datulja nasjeckanih na kockice uz dvije dodatne žlice meda.
- Sve dobro izmješajte (uključujući lan) i stavite u posudu za pečenje tako da je granola 1,5-2 cm debljine.
- Čvrsto pritisnite i pecite dok ne poprimi smeđu boju, otprilike 15-20 min. Izvadite da se ohladi na sobnu temperaturu pa prebacite u hladnjak da se stisne na 2 sata.
- Izvadite iz hladnjaka i režite na pločice 4 x 4 cm. Vratite ih na još 2 h u hladnjak.
- Nakon što su se dovoljno stisnule mogu se jesti ili spremiti za poslije.
- U hladnjaku u zatvorenoj posudi mogu stajati do 10 dana.
Ostanite mi fini i kreativni!! :*
Anamariju, odnosno Oh fudge, možete pratiti na stranici, instagramu te facebooku.