Kolumne 09. studenoga 2016.

Granola: Doručkujte poput pravih Engleza!

Granola
foto: Anamarija Ledić
gastro postao gastro.24sata.hr
Nakon dugo vremena zaželjela sam se doručka koji je lagan i koji ide sa mnom u sve moje pobjede. Nešto što je praktično. Granola je doručak koji je najdalje dogurao od svih doručaka.

Brzo i lagano se priprema, dugo može stajati i možete ga ponijeti svugdje sa sobom. Čak vam i ne treba mlijeko ili jogurt, možete ju jesti u obliku pločica (eng. Granola bars). 

Jedino pitanje je, zašto ne?

Granola | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

Sastojci:

– 200 g zobenih pahuljica
– 100 g lana
– 50 g pirovih pahuljica
– 50 g suncokretovih neslanih sjemenki
– 40 g oraha
– 40 g lješnjaka
– 4 žlice meda
– 2 žlice maslinovog ulja
– žlica smeđeg šećera
– pola žličica cimeta
– pola žličice đumbira
– par kapljica vanilije

Granola | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 150° C. Lješnjake i orahe isjecite sa nožem tako da prepolovite svaku jezgru.
  • Na taj način će se lijepo tostirati u pećnici i biti će lagani za jesti sa žlicom.
  • Uzmite veliku posudu i pomiješajte pripremljene orahe i lješnjake, zobene i pirove pahuljice i sjemenke suncokreta.
  • U manjoj posudi dobro pomiješajte med, ulje, šećer, cimet, đumbir i vaniliju.
  • Ulijte mokru smjesu u veliku posudu sa pahuljicama.
  • Miješajte dok ne primjetite da su pahuljice prekrivene medenom smjesom.
  • Pripremite posudu u kojoj ćete peći granolu tako da ga obložite papirom za pečenjem.
  • Rasporedite granolu jednako po cijeloj posudi.
  • Stavite ju u zagijanu pećnicu i pecite dok ne poprimi lijepu smeđu boju otprilike 40 min, ovisno o posudi i pećnici.
  • Granolu treba provjeravati svakih 10-15 min i promiješati da budete sigurni da se svaki dio jednako tostirao.
  • Kada se ohladi pomiješajte u nju usitnjeni lan.
  • Granola treba biti hrskava i prhka i pomalo sjajne površine.
  • Već nakon prvog puta zapamtit ćete kako miriše domaća pečena granola i tu će biti kraj kupovnim mješavinama. On budi i najveće pospance i tjera ih na zdrav život.

Osim što je zdrav doručak, granola može biti i užina i grickalica.

  • Za granola pločice postupak je isti, samo dodajte 15 odkoštenih datulja nasjeckanih na kockice uz dvije dodatne žlice meda.
  • Sve dobro izmješajte (uključujući lan) i stavite u posudu za pečenje tako da je granola 1,5-2 cm debljine.
  • Čvrsto pritisnite i pecite dok ne poprimi smeđu boju, otprilike 15-20 min. Izvadite da se ohladi na sobnu temperaturu pa prebacite u hladnjak da se stisne na 2 sata.
  • Izvadite iz hladnjaka i režite na pločice 4 x 4 cm. Vratite ih na još 2 h u hladnjak.
  • Nakon što su se dovoljno stisnule mogu se jesti ili spremiti za poslije.
  • U hladnjaku u zatvorenoj posudi mogu stajati do 10 dana.

Ostanite mi fini i kreativni!! :* 

Anamariju, odnosno Oh fudge, možete pratiti na straniciinstagramu te facebooku.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.