Kolumne 21. studenoga 2013.

Granola - hrskavi domaći müsli

neli granola glavna.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Za mene je doručak oduvijek bio najvažniji obrok dana. Uvijek sam ga obožavala pa čak i u vrijeme srednje škole kada uopće nije bilo kul doručkovati. Naime, tada si bio kul s praznim želucem i prvom jutarnjom kavom iz obližnjeg kafića. Ja sam čak i onda doručkovala praveći se kako uopće jutrima ne mogu jesti. Moš si mislit.

I sad u vrijeme trudnoće kao i onda u vrijeme srednjoškolskih dana blagujem jutrima uz sunčeve zrake i miris čaja. Nikada nisam bila žena od kave iako obožavam njen miris. Nekako me kava svu iznervira pa tako iznervirana nerviram okolinu. Čaj je oduvijek bio blag i nježan prema meni pa ga stoga cijenim i poštujem.Gladnog trbuha jutrima ustajem s osmijehom na licu te trljajući ručicama krećem prema kuhinjici i klopici. Pogotovo sada, u trudnoći, obožavam se častiti svježe miksanim sokovima od voća i povrća, sirevima, svježim kruhom, džemovima od jagoda, dunja, šljiva i bresaka iz moje kućne radinosti, s nekoliko feta prešane šunke ili pršuta, ponekad domaćim hummusom. Naravno ne sve odjednom. Variraju mi doručci kao i raspoloženje.

No oduvijek sam voljela zobene pahuljice, kaše od zobenih pahuljica, orašaste plodove, kupljeni hrskavi müsli. Znajući da je kupljeni müsli bogat šećerima i aditivima odlučila sam pred neko vrijeme početi pripremati svoj vlastiti domaći hrskavi müsli ili granolu. Priprema ove mješavine zobenih pahuljica, orašastog i suhog voća vrlo je jednostavna, kratka i mirisna. Ovakav doručak nutritivno je vrijedan, dugo održava energiju zbog ugljikohidrata, ukusan je i zdrav. Možete ga kombinirati s toplim ili hladnim kravljim mlijekom, ali i sa sojinim, rižinim, zobenim ili bademovim. Naravno, dobrodošlo je i konzumiranje s jogurtom. U njega možete dodati i svježe sjeckanu jabuku ili bananu u trenutku konzumiranja.

Granolu najčešće pripremam navečer jer prilikom pečenja ispušta fantastičan miris koji osvoji cijelu kuhinju i dnevni boravak pa mi prostor miriši još ujutro. A postoji li ljepši način da se započne dan od mirisnog jutra i fine klope. Ne postoji, naravno! U nastavku možete pronaći recept za moj müsli, a vi osim ovim namirnica možete dodati i indijske oraščiće, suncokretove sjemenke, pahuljice kokosa ili kokosovo brašno, lan, grožđice, datulje, suhe smokve ili marelice. U svakom slučaju, pustite mašti na volju.

Priprema i pečenje zajedno traju oko 40 min. Mjere su u šalicama, ali koristite velike šalice, a ne šalice za kavu.

Granola
2 šalice sitnih zobenih pahuljica
1 šalica grubo nasjeckanih orašastih plodova (orasi, lješnjaci, bademi)
¼ šalice meda
manje od ¼ šalice smeđeg šećera (muscovado)
manje od ¼ šalice suncokretovog ulja

Začini:
½ žličice cimeta
¼ žličice muškatnog oraščića
¼ žličice mljevenog klinčića
¼ žličice mljevenog đumbira
malo soli

Ostalo:
1 šalica sušenog voća po izboru (brusnice, grožđice, marelice, smokve)
1 bjelanjak

  1. Pećnicu upalite na 150 stupnjeva. 
  2. U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, nasjeckane orašaste plodove, začine i sol. 
  3. U zasebnoj zdjeli pomiješajte med, smeđi šećer i ulje.
  4. Tekuće sastojke ulijte suhim sastojcima i rukama dobro izmiješajte. 
  5. Umutite bjelanjak da postane lagano pjenast te ga dodajte smjesi pa ju rukama ponovno izmiješajte.
  6. Granolu stavite na papir za pečenje na plosnati pleh te smjesu ravnomjerno razvucite po cijeloj površini pleha.
  7. Pecite cca 30-35 minuta odnosno sve dok ne postane zlatno smeđe boje. Pred kraj pečenja pazite jer lako zagori. Nikako ne miješajte smjesu prilikom pečenja, mora ostati u jednom komadu. Nemojte se obeshrabriti ako je smjesa mekana kad ste ju izvukli iz pećnice, hlađenjem će se stvrdnuti.
  8. Pleh ostavite da se skroz ohladi. Možete i preko noći. 
  9. Ujutro granolu razbijte na manje komada rukama ili kuhinjskim batićem. Biti će fantastično hrskava. Tako usitnjenoj dodajte nasjeckano suho voće, sve izmiješajte i spremite na suho mjesto. Staklenka i u smočnicu.

To je to. Lako i brzo, a potrajat će vam i nekoliko tjedana. Naravno, ovisi o količini i brzini kojom ćete domaći müsli potamaniti.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.