I sad u vrijeme trudnoće kao i onda u vrijeme srednjoškolskih dana blagujem jutrima uz sunčeve zrake i miris čaja. Nikada nisam bila žena od kave iako obožavam njen miris. Nekako me kava svu iznervira pa tako iznervirana nerviram okolinu. Čaj je oduvijek bio blag i nježan prema meni pa ga stoga cijenim i poštujem.Gladnog trbuha jutrima ustajem s osmijehom na licu te trljajući ručicama krećem prema kuhinjici i klopici. Pogotovo sada, u trudnoći, obožavam se častiti svježe miksanim sokovima od voća i povrća, sirevima, svježim kruhom, džemovima od jagoda, dunja, šljiva i bresaka iz moje kućne radinosti, s nekoliko feta prešane šunke ili pršuta, ponekad domaćim hummusom. Naravno ne sve odjednom. Variraju mi doručci kao i raspoloženje.
No oduvijek sam voljela zobene pahuljice, kaše od zobenih pahuljica, orašaste plodove, kupljeni hrskavi müsli. Znajući da je kupljeni müsli bogat šećerima i aditivima odlučila sam pred neko vrijeme početi pripremati svoj vlastiti domaći hrskavi müsli ili granolu. Priprema ove mješavine zobenih pahuljica, orašastog i suhog voća vrlo je jednostavna, kratka i mirisna. Ovakav doručak nutritivno je vrijedan, dugo održava energiju zbog ugljikohidrata, ukusan je i zdrav. Možete ga kombinirati s toplim ili hladnim kravljim mlijekom, ali i sa sojinim, rižinim, zobenim ili bademovim. Naravno, dobrodošlo je i konzumiranje s jogurtom. U njega možete dodati i svježe sjeckanu jabuku ili bananu u trenutku konzumiranja.
Granolu najčešće pripremam navečer jer prilikom pečenja ispušta fantastičan miris koji osvoji cijelu kuhinju i dnevni boravak pa mi prostor miriši još ujutro. A postoji li ljepši način da se započne dan od mirisnog jutra i fine klope. Ne postoji, naravno! U nastavku možete pronaći recept za moj müsli, a vi osim ovim namirnica možete dodati i indijske oraščiće, suncokretove sjemenke, pahuljice kokosa ili kokosovo brašno, lan, grožđice, datulje, suhe smokve ili marelice. U svakom slučaju, pustite mašti na volju.
Priprema i pečenje zajedno traju oko 40 min. Mjere su u šalicama, ali koristite velike šalice, a ne šalice za kavu.
Granola
2 šalice sitnih zobenih pahuljica
1 šalica grubo nasjeckanih orašastih plodova (orasi, lješnjaci, bademi)
¼ šalice meda
manje od ¼ šalice smeđeg šećera (muscovado)
manje od ¼ šalice suncokretovog ulja
Začini:
½ žličice cimeta
¼ žličice muškatnog oraščića
¼ žličice mljevenog klinčića
¼ žličice mljevenog đumbira
malo soli
Ostalo:
1 šalica sušenog voća po izboru (brusnice, grožđice, marelice, smokve)
1 bjelanjak
- Pećnicu upalite na 150 stupnjeva.
- U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, nasjeckane orašaste plodove, začine i sol.
- U zasebnoj zdjeli pomiješajte med, smeđi šećer i ulje.
- Tekuće sastojke ulijte suhim sastojcima i rukama dobro izmiješajte.
- Umutite bjelanjak da postane lagano pjenast te ga dodajte smjesi pa ju rukama ponovno izmiješajte.
- Granolu stavite na papir za pečenje na plosnati pleh te smjesu ravnomjerno razvucite po cijeloj površini pleha.
- Pecite cca 30-35 minuta odnosno sve dok ne postane zlatno smeđe boje. Pred kraj pečenja pazite jer lako zagori. Nikako ne miješajte smjesu prilikom pečenja, mora ostati u jednom komadu. Nemojte se obeshrabriti ako je smjesa mekana kad ste ju izvukli iz pećnice, hlađenjem će se stvrdnuti.
- Pleh ostavite da se skroz ohladi. Možete i preko noći.
- Ujutro granolu razbijte na manje komada rukama ili kuhinjskim batićem. Biti će fantastično hrskava. Tako usitnjenoj dodajte nasjeckano suho voće, sve izmiješajte i spremite na suho mjesto. Staklenka i u smočnicu.
To je to. Lako i brzo, a potrajat će vam i nekoliko tjedana. Naravno, ovisi o količini i brzini kojom ćete domaći müsli potamaniti.